Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Ljus i mörkret på ögonsjukhus

Publicerad: 29 november 2012, 07:00

RIKSSTÄMMAN Det svider, kliar och värker. Vårdpersonal som arbetar i mörker drabbas ofta av ögonproblem. De går att förebygga, ofta med enkla medel.


Rummet ligger i dunkel. En svag skrivbordslampa med gult sken kastar skuggor över väggarna. När barnögonläkare och docent Kristina Teär Fahnehjelm undersöker sina patienter släcker hon ibland helt.

– Hur mörkt man vill ha är individuellt. Vissa vill verkligen ha det kolsvart, säger hon.

Ögonläkare, ögonsjuksköterskor, optiker och annan personal på ögonsjukhus arbetar med mycket synkrävande uppgifter i mörker eller i dämpad belysning, med dagsljuset noga utestängt av mörkläggningsgardiner. Detta öde delar de med exempelvis radiologer, som ofta sitter framför skärmar i mörka rum och bedömer bilder.

Inom några år väntas ett nytt ögonsjukhus stå klart i Stockholm. Nuvarande S:t Eriks ögonsjukhus har sina lokaler spridda över tre olika sjukhus och Kristina Teär Fahnehjelms patienter tar sig till Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Gemensamt för lokalerna är att de saknar bra belysning och många anställda upplever besvär. På Riksstämman presenteras en enkätundersökning som ST-läkaren Kristina Andersson har gjort bland en tredjedel av personalen på St Eriks ögonsjukhus. Svaren har jämförts med svar från röntgenläkare och barnläkare, där de sistnämnda ofta jobbar i ljusa miljöer med gott dagsljusinsläpp.

Resultaten visar att ögonbesvär är vanliga bland mörkerarbetarna. Röntgenläkarna och ögonsjukhusets personal rapporterade oftare än barnläkarna besvär med kliande, svidande, rinnande ögon, ljuskänslighet, ögontrötthet och huvudvärk, samt nedsatt allmäntillstånd, ökad trötthet och problem med sömnen.

Besvären var mer uttalade bland kvinnor än män.

– Vi vet mer och mer om vilken betydelse dagsljuset har för hälsan. Det behövs dagsljus för att få en ordentlig nattsömn, säger Per Nylén, docent verksam vid Arbetsmiljöverket och Kungliga tekniska högskolan.

Han påpekar att det egentligen inte är lagligt att ha arbetsrum utan tillgång till dagsljus. Lagen ställer krav på tillgång till både det – och någon form av utsikt.

– Man ska kunna se väder och vind och vilken tid det är på dagen, säger Per Nylén och tillägger att en betongvägg eller närliggande huskropp inte räknas som utsikt.

Med hjälp av ganska enkla medel går det att få bättre ljusförhållanden och samtidigt spara energi. Det nya sjukhuset kan till exempel ha smartare lampor, ökad insläpp av dagsljus och gardiner som styrs med fjärrkontroll.

Men för många med ögonproblem är det också en väldigt enkel lösning som gäller:

– Terminalglasögon. Många slarvar med att skaffa det, säger Kristina Teär Fahnehjelm.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev