måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Mer sammanhängande vård efterlystes

Publicerad: 5 december 2014, 15:03

Under en diskussion på fredagseftermiddagen efterlystes mer kontinuitet i kontakten mellan läkare och patienter.


Britt-Marie Ahrnell hade man som drabbades av cancer och skrev förra året i Dagens Samhälle om bristen kontinuitet i sjukvården. Hon var en av deltagarna i en panel som diskuterade om det behövs patientansvariga läkare, Pal. Tidigare har det funnits en sådan roll, men den avskaffades för några år sedan.

Förutom vikten för patienten med kontinuitet betonade hon också betydelsen för läkarna.

- Jag tror att detta är avgörande även för läkarna. Det första handlar om lärande. Vad sker med lärandet om man inte får följa upp vad som händer med de beslut man tar.

- Det andra handlar om framtidens läkarroll och meningen med jobbet. Är framtiden att vara en beslutsmaskin som med allt smartare program och register fattar beslut. Då är steget inte långt från att bli ersatt med en dator. Men att bygga en relation det kan inte automatiseras och kanske är det till sist det som kommer att ge mening till det här jobbet, sade hon.

Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet, höll med om behovet av kontinuitet, men om det just är pal som ska återinföras är hon tveksam till.

- Det måste ske en utveckling. För vissa patientgrupper kan det behövas, men inte för andra, de kanske behöver något helt annat, sade hon.

Också Göran Stiernstedt, nationell samordnare för ökat resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården, framhöll att bristen på kontinuitet är ett stort problem inom sjukvården och han anser att det behövs ett paradigmskifte.

- Vi har alldeles för mycket av någon annans patient. Det måste gå mer till  min patient . Och ur patientperspektiv behöver det gå mer till  min doktor . Är Pal lösningen? Det är en del av lösningen, sade han.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev