torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Nöjda norrmän fick hyrläkare på kroken

Publicerad: 7 december 2012, 08:05

80 intresserade. Från vänster: Thom-Erik Gruer, Anders Halvarsson, Caroline Pettersson, Erlend Løkken, Maren Bekken, Thor-Egil Gruer och Eszter Fazekas på norska Helsebemanning var glada över resultatet. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Bemanningsbranschen har växt sig allt starkare på Riksstämman. Några företag gav stämman tummen upp, andra tyckte att den var värdelös.


Var femte kommersiell utställare var i år ett bemanningsföretag. För tio år sedan såg det annorlunda ut, då dominerade läkemedelsbranschen och medicintekniken.

Norska företaget Helsebemanning AS fick 80 intresseanmälningar för vikariat i Norge och Sverige.

– Det är mycket bättre än väntat, med tanke på att det är så lite folk här, säger försäljningschefen Thom-Erik Gruer.

Men en registrering betyder inte att läkaren åker hem och packar sin väska för ett oftast veckolångt inhopp på annan ort. Det gäller att hitta rätt arbetsgivare och bli överens om lönen.

Fler företag tycker att glesheten på stämman gjorde att de kunde ta sig tid med var och en som kom.

– Men ur ett varumärkesperspektiv ger det inte mycket. Vi blir inte mer kända för att vi är med här, säger konsultchef Marie Öhrstedt på Xtra Care i Sverige AB.

För några år sedan hade Skandinavisk hälsovård AB med dotterbolag åkt hem med 350 nya namn. I år blir det maximalt 15, enligt vd Börje Eriksson.

– Mässan är värdelös, säger han.

Mellan tummen och pekfingret får en specialist i allmänmedicin 25 000 till 30 000 kronor brutto för en veckas hyrläkarjobb någonstans i Sverige. Den exakta summan beror på det upphandlade priset i det aktuella landstinget, boendet och mycket annat.

De allra flesta bemannings­företagen har numera avtal med landstingen. Men problemet är att landstingen alltid väljer de billigaste företagen utan att ta hänsyn till kvalitet, anser verksamhetschef Tommy Berglund hos Vårdspecialisterna.

– Det är lätt att vinna en upphandling, men svårt för de billigaste att verkligen ha läkare som kan ta uppdrag. Det ser vi på att många uppdrag går vidare till andra företag, säger han.

I mitten av 2000-talet fanns det 250 utställare på Riksstämman, enligt Åsa Ambrus, konsult åt Läkaresällskapet. 2012 var det cirka 90 företag, myndigheter och organisationer som var med.

– Sedan dess har det blivit fler specialmässor. Landsting har också ersatts av bemannings-företag, säger Åsa Ambrus.

För Proffice, som är störst inom bemanningsbranschen i Sverige, har Riksstämman blivit mindre och mindre intressant. I år var Proffice Care inte med alls.

– Vi satsar hellre på specialstämmor som Radiologi i Göteborg, säger Christer Hammar, vd i Proffice Care.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev