Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Ojämn skattning av egen kompetens

Publicerad: 29 november 2012, 11:26

RIKSSTÄMMAN När sjuksköterskorna själva får skatta sin utbildning varierar det kraftigt mellan lärosätena, visar en ny utvärdering.


I ett av Svensk sjuksköterskeförenings föredrag på riksstämman berättade Ann Gardulf, Karolinska institutet, om det nya mätverkytget NuCo (Nurses Competence) där nyutbildade sjuksköterskor själva får skatta sin kompetens. Elva lärosäten har valt att delta i den första utvärderingen och Ann Gardulf kunde presentera preliminära resultat från den första analysen.

Det som sjuksköterskorna själva skattade högst kompetens i var värdegrundad omvårdnad. Sämst kompetens skattade de för handledning.

– Det tyder på att de är sansade för de har ju ännu inte varit ute i vården själva så att de är redo för att handleda andra, säger Ann Gardulf.

Däremot var hon lite oroad över att sjuksköterskorna skattade sin kompetens i medicin som låg, men från panelen kom kommentaren att man som ny inte har så hög kunskap om medicin men den växer. Ann Gardulf tryckte dock på att det är viktigt att sjuksköterskorna är medicinskt kunniga. När det kom till vårdvetenskap skattade sjuksköterskorna däremot hög kompetens hos sig själva.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev