Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Patienters gåvor ger läkare huvudbry

Publicerad: 1 december 2011, 16:20

En hemstickad grytlapp är oproblematisk att ta emot, enligt Socialstyrelsen.

Foto: Photos.com

Gåvor som patienter ger läkare kan både vara olovliga att ta emot – och ”förgiftade” .


Pengar, hembakade kakor, blommor och personliga tjänster. Det kan tyckas som en fin gest – men vad vill patienten egentligen säga med en gåva? Och hur ska läkaren förhålla sig till den?

Att det inte är helt okomplicerat för läkare att ta emot gåvor från patienter stod klart på symposiet Doktorn, patienterna och gåvorna – vad betyder de?

– Alla har säkert fått gåvor från patienter. Ibland känns de bra och ibland tveksamma, sade Juanita Forssell, psykolog och psykoterapeut, som var en av talarna.

Förutom att gåvorna kan vara komplicerade känslomässigt kan det även strida mot Socialstyrelsens rekommendationer att ta emot dem. Distriktsläkaren Dorte Kjeldmand redogjorde för Socialstyrelsens vägledning ”Om gåvor och testamenten”.

Enligt denna är alla gåvor i form av pengar otillbörliga, hur små beloppen än är. Läkare bör heller inte ta emot något som har ett ekonomiskt värde, till exempel smycken och konstverk.

– Det blir ett dilemma om patienten vill ge något av tacksamhet. Patienten kan bli sårad om vi inte vill ta emot, samtidigt som det finns en risk för missbruk och utnyttjande av patientens beroendeställning, sade Dorte Kjeldmand.

Tårtor, blommor eller annat utan ekonomiskt värde går däremot bra. Även småsaker som patienten själv tillverkat, till exempel en stickad grytlapp, kan läkaren ta emot utan problem.

Men att förhålla sig till gåvan är ändå inte lätt, påpekande Henry Jablonski. Han är psykiater och psykoterapeut och har undersökt gåvornas mening i en narrativ studie av en så kallad Balintgrupp. Fem erfarna allmänläkare fick beskriva situationer där de fått presenter av patienter och hur de kände inför det. De flesta valde att berätta om gåvor som patienten gett för att – medvetet eller omedvetet – förminska eller korrumpera läkaren, något Henry Jablonski kallar ”förgiftade gåvor”. Det kan vara gåvor som väcker obehag hos läkaren eller vill påverka han eller henne psykologiskt.

Man diskuterade om dessa gåvor dominerade för att de var svårast att hantera, eller för att de var vanligast.

– Det var så att förgiftade gåvor dominerade deras praktik. Om det är så innebär det en allvarlig mentalhygienisk risk, sade Henry Jablonski och syftade på hur det kan påverka läkarnas självkänsla.

Hans råd till läkarna var att reflektera över gåvorna och deras betydelse – och inte sopa dem under mattan.

– Gåvorna betyder alltid något – ofta mer än vi vill veta. Att skyffla dem under mattan kan på sikt vara förödande för ens professionella identitet.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev