måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Professionen vill vara med i problemformulering

Publicerad: 3 december 2015, 12:18

Svenska läkaresällskapets ordförande Kerstin Nilsson och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell. Foto: Amina Manzoor

Svenska läkaresällskapet vill vara med på en högre nivå när myndigheterna ska arbeta med kunskapsstyrning.


Svenska läkaresällskapets ordförande Kerstin Nilsson och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell möttes på Medicinska riksstämmans första dag för ett samtal om professionens roll i kunskapsstyrningen när det nya Rådet för styrning med kunskap inleder sitt arbete.

Olivia Wigzell berättade att Socialstyrelsen i dagarna kommer att bjuda in representanter från alla legitimerade professioner och professionerna inom socialtjänsten till möten under våren. Där ska man tillsammans diskutera fram en gemensam lägesbeskrivning för vilka behoven är, vilka områden det gäller och vilka brister som finns.

Kerstin Nilsson tolkade detta som att de nationella riktlinjerna når halvvägs, och nu ska Rådet för styrning med kunskap se till att man når hela vägen.

– Ja, svarade Olivia Wigzell, men påpekade att det kanske inte är myndigheterna som ska göra allt arbete för att nå dit.

Hon passade också på att fråga Kerstin Nilsson hur Svenska läkaresällskapet vill samarbeta med myndigheten. Genom att komma in på makronivån och vara med redan vid problemformulering och hur processen ska drivas, blev svaret.
Annat som diskuterades var relevanta indikationer på alla nivåer i hälso- och sjukvården, och ett behov av snabba kunskapsstöd inom vissa områden.

Relaterat material

De ska hjälpa staten med kunskapsstyrning

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev