Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Professor vill ha alkoholstopp före operation

Publicerad: 5 december 2013, 14:49

Sätt totalstopp för alkohol två veckor före operation. Det vill läkaren och professorn Hanne Tönnesen.


– Risken att drabbas av komplikationer är dubbelt så stor för dem som dricker före operation, säger Hanne Tönnesen, läkare och professor i alkoholforskning vid Lunds universitet, som studerat effekterna av alkohol före operation och som talar på Riksstämman i dag, torsdag.

Hon har tillsammans med kollegor jämfört risken för personer som dricker mer än två standardglas alkohol om dagen jämfört med dem som drack mindre än så. De som drack mer hade en fördubblad risk jämfört med den andra gruppen.

I dag är riskerna med tobak före operation välkända och på vissa håll vägras patienter operation om de inte slutar röka. Alkoholstopp krävs däremot inte, men Hanne Tönnesen tror att man på sikt kommer att kräva stopp minst två veckor före större ingrepp.

– Riskerna för sårkomplikationer ökar om patienten dricker, det kan till exempel uppstå blödningar eller infektioner med abscesser. Det innebär också en ökad risk för hjärtproblem.

Vilka operationer är det du tycker att alkoholstopp bör införas för?

– Där vi hittills har visat på ökade risker är mag-tarmingrepp och höftoperationer. En Cochranerapport från 2012 talade för alkoholstopp, men det finns inte så måna studier så vi har fler på gång.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev