Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Snabbt hiv-test bra på mottagning

Publicerad: 28 november 2012, 12:19

mikrobiologen Maria Axelsson pratade snabbtester för hiv i Smittskyddsinstitutets monter på Riksstämman.

Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

RIKSSTÄMMAN Snabbtest för hiv lockar Smittskyddsinstitutet med på Riksstämman. Men det är ingen uppmaning till alla läkarna att kolla sig.


På 20 minuter kan man numera få ett preliminärt besked om man kan ha hiv eller inte. Snabbtestet har börjat användas på hiv-mottagningar runt om i landet.

Det har fördelar jämfört med den konventionella laboratorietestningen, anser mikrobiologen Maria Axelsson på Smittskyddsinstitutet Smi. Men det finns också risker.

– Därför är det inte lämpligt att börja med snabbtest på apoteken eller på Ica, säger hon.

Både det vanliga testet och snabbtestet ger en viss andel falskt positiva svar, det vill säga att provet visar hiv utan att det är så. Men innan patienten får veta svaret vid den konventionella provtagningen görs bekräftande analyser.

– I de situationerna finns också någon som kan ta hand om och förklara för personen. Det är helt nödvändigt, säger Maria Axelsson.

Skulle besökarna på Riksstämman testa sig skulle det sannolikt bli många falskt positiva svar på snabbtestet. Svar som kan skapa oro och ångest under väntan på ett vanligt test.

I miljöer som hiv-mottagningen Venhälsan på Södersjukhuset, däremot, är snabbtestet ett bra verktyg, anser Maria Axelsson. Dit kommer människor som misstänker att de kan vara smittade. Där finns också läkare och sjuksköterskor som kan ge råd och genomföra så kallande motiverande samtal, oavsett resultatet av testet.

I mars 2013 ska Smittskyddsinstitutet komma med ett kunskapsunderlag och rekommendationer för användning av snabbtest. I det sammanhanget samarbetar Maria Axelsson med Venhälsan.

Varje år konstateras mellan 450 och 550 nya hiv-smittade i Sverige.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev