måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Spretigt it-rådslag

Publicerad: 4 december 2015, 08:28

Johanna Hellberg, tidigare systemvetare, numera ST-läkare i allmänmedicin och medlem i SFAM:s it-råd. Foto: Jens Krey

När SFAM:s nystartade it-råd gjorde sitt första framträdande försökte det svara på hur allmänläkare kan påverka it i sjukvården.


JK


Martin Fredriksson var först ut och berättade om resan med sin sajt remittera.nu.

Det började med att han år 2005 såg ett kliniskt problem i att han som allmänläkare i Göteborg saknade överblick över vart han skulle remittera sina patienter för olika undersökningar och hur lång väntetid de olika mottagningarna hade.

Efter att han i flera års tid, och utan resultat, påtalat problemet för sina chefer tog han saken i egna händer skapade 2011 webblösningen remittera.nu. Kollegorna uppskattade och hyllade sajten.

I dag jobbar han på Astra Zeneca men fortsätter att driva sajten och ska försöka få några vårdcentraler i Skåne att nappa på den.

Allmänläkaren Martin Wehlou konstaterade att vården står inför ett vägskäl. Antingen väljer man 3R och får ett stort journalsystem, eller så väljer man möjligheten att ansluta många små till Hip, health innovation plattform.

Att välja 3R anser Martin Wehlou skulle vara att kasta ut barnet med badvattnet då han befarar att mycket historisk data skulle försvinna. Om landstingen i stället skulle välja Hip-vägen skulle det visserligen kosta mer ur supportsynpunkt.

– Men systemet gör att vi får våra behov tillfredsställda.

Han manade läkarkåren att agera och ställa krav och sade att om den inte gör det blir det som förr, men dyrare.

Sedan redogjorde Ingrid Eckerman för sin vision som hon kallade ”Ingrids lilla elektroniska”. I korthet en idén om en personcentrerad journal knuten till ett konto där patienten äger all information och sedan väljer vilka vårdinstanser som får ta del av informationen.

Lösningen har vissa likheter med det personliga hälsokontot, tillstod hon. Samtidigt skulle det vara patientens konto som var fokus här, inte vårdens system. Ingrid Eckerman var dock säker på att hennes ” lilla elektroniska”, eller en lösning lik den, inte skulle finnas banan inom den närmaste framtiden.

– Det skulle det bli först när det är dags att byta ut 3R.

Den tidigare systemvetaren Johanna Hellberg, numera ST-läkare i allmänmedicin, avslutade rådets framträdande. Hon berättade om den glädje hon upplevde bland kollegorna när hon började jobba i vården och det äntligen kom någon som kunde utveckla it-systemen.

En inställning hon vände sig emot.

– Man behöver inte vara systemvetare för att bidra, man behöver inte förstå tekniken, men processen, sade hon.

Johanna Hellberg propagerade för att fler läkare i egenskap av användare borde bidra till utvecklingen av olika system och sade att exempelvis Inera skriker efter läkare till sina referensgrupper. Läkare borde engagera sig i test av system och utbildningar, fortsatte hon men poängterade att deras roll skulle vara som konsulter, inte systemutvecklare.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev