måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Studie ger primärvården nya metoder mot depression

Publicerad: 4 december 2015, 07:48

Viktor Kaldo, Yvonne Forsell och Catharina Strid presenterade studien. Foto: Amina Manzoor

Träning och internet-KBT var bättre än vanlig primärvård vid depression, enligt en svensk studie som presenterades på Medicinska riksstämman.


Forskningsstudien Regassa är en av få studier som presenteras under Medicinska riksstämman. I studien undersöktes om träning eller internet-KBT kunde förbättra bland annat depression, arbetsförmåga och sömn jämfört med standardbehandling i primärvården.

Alla tre behandlingar ledde till minskad depression, men internet-KBT och träning var bättre än standardvård. Skillnaderna var störst i början, men det fanns en skillnad efter tolv månader. Det fanns ingen skillnad i effekt mellan de tre intensitetsnivåerna av träning.

– Jag tycker att det är väldigt intressant att det inte verkar spela någon roll vilken intensitet av fysisk aktivitet du har, du får en antidepressiv effekt ändå. Jag tycker att det är ett positivt budskap, du behöver inte springa maraton eller lyfta 100 kilo, det kanske räcker med body balance, sade Yvonne Forsell.

Det primära utfallsmåttet var effekt på sjukskrivning. Där fanns det ingen skillnad mellan de tre behandlingarna.

Forskarna vill undersöka hur effekten ser ut efter en längre period. De anser att resultaten behöver analyseras vidare, men de hoppas att studien kan ge primärvården flera alternativ vid depression, så att patienten kan välja den eller de metoder som passar bäst. En fördel med internet-KBT och träning är att det är självständiga metoder, och forskarna anser att det skulle kunna vara ett tillägg till bland annat medicinering.

I studien ingick totalt 946 personer med måttlig till mild depression, de flesta var inte sjukskrivna. Mer än två tredjedelar i studien var kvinnor. De slumpades till antingen standardvård i primärvården, internet-KBT eller träning. Med standardvård ingick allt som allmänläkaren kunde erbjuda, bland annat var det vanligt att de personerna fick grupp-KBT. Träningen delades också in i tre grupper, låg, medel och intensiv träning. Personerna behandlades i tolv veckor och följdes sedan upp i tolv månader. Totalt har sex landsting och två universitet varit delaktiga i studien.

De första resultaten från studien publicerades även i tidskriften British Journal of Psychiatry i våras.

Läs mer i abstract:

Mats Hallgren med flera. Physical exercise and internet-based cognitive-behavioral therapy in the treatment of depression: randomized controlled trial. British Journal of Psychiatry, mars 2015. Doi: 10.1192/bjp.bp.114.160101

Relaterat material

Forskning om nätterapi mot depression

AMINA MANZOOR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev