Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Tekniken har tagit över år 2050

Publicerad: 28 november 2012, 15:13

RIKSSTÄMMAN Läkare träffar endast intressanta patienter. Resten sköts genom high tech, enligt en framtidsvision från socialdepartementet.


På Riksstämman presenterade analyschef Anders Ekholm på  socialdepartementet den tredje delrapporten från Lev-projektet:  långsiktig efterfrågan på välfärdstjänster.

Sjukvården ägnar i dag minimalt med tid åt direkt arbete med sina  patienter, anser Anders Ekholm. Men desto större utrymme åt att skicka  kuvert och liknande sysslor, som sköts med automatik i alla andra  branscher.

När jag varit på besök i vården tänker jag ofta Stackars dom, så dassigt det fungerar, berättade Anders Ekholm.

I framtidens sjukvård har system för beslutsstöd fått en helt  avgörande roll. Ingen människa, inte ens en läkare, kan vara inläst på  och hålla sig uppdaterad på allt som sker. I USA används redan i dag  beslutsstödet Isabel för akutläkare och där finns över 10 000 listade  diagnoser.

Mycket av rutinsjukvården utförs framöver av robotar och läkare  arbetar mest med patienter som har intressanta sjukdomar. Patienterna i  sin tur går till många olika läkare och kliniker, som alla är  superexperter inom sina områden. De använder sedan länge appar för att  mäta och kontrollera olika hälsotillstånd.

Allmänläkarna finns inte kvar, sjukvården har för länge sedan blivit  alltför komplicerad. Däremot har varje patient en mentor som knyter ihop  kontakterna med vården.

Patienter kommer att i allt högre grad själva sköta och kontrollera sin sjukvård, säger Anders Ekholm.

Förändringarna kommer också underifrån och drivs av resursstarka  patienter, brukare och företag. Ingår inte en produkt i vad det allmänna  tillhandahåller betalar de själva. De kommer i sin tur leda till ökade  skillnader i befolkningen.

Nya rapporten heter  Empati och High tech , en delrapport från Lev-projektet.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev