Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Tidig födsel var vanligare efter TNF-hämmare

Publicerad: 30 november 2012, 08:53

RIKSSTÄMMAN Gravida kvinnor som fick TNF-hämmare fick oftare för tidigt födda barn. Men om läkemedlet var orsaken är för tidigt att säga.


TNF-hämmare rekommenderas inte under graviditet, men används ändå ofta under graviditet då det bedöms som nödvändigt. Effekterna av läkemedlet på gravida har hittills  undersökts sparsamt. Nu har svenska forskare utfört en studie med 318 gravida kvinnor som fått läkemedel från gruppen berättade Helle Kieler, läkare vid centrum för läkemedelsepidemiologi på Karolinska institutet, vid ett symposium på riksstämman.

I studien jämfördes data om de gravida som tagit läkemedel med data om 35 900 kvinnor som inte använt något läkemedel från gruppen.

Bland dem som fått läkemedel var det ungefär dubbelt så vanligt att kvinnorna födde tidigt.

– De som får TNF-hämmare har allvarliga kroniska sjukdomar och det är mycket som pekar på att det är sjukdomen som är orsaken till den ökade förekomsten av för tidig födsel och inte läkemedel. Men för att kunna säga det behöver vi ett större underlag, sa Helle Kieler.

I studien har forskarna också tittat på risken för infektion och missbildningar, där sågs ingen ökad risk hos barnen.

– Fast vad gäller missbildningar behöver vi också ett mycket större underlag eftersom man måste dela in i olika sorters missbildningar för att det ska bli relevant, sa Helle Kieler.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev