Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Unga läkare vill inte bli nickedockor

Publicerad: 30 november 2012, 12:30

Superhjältar, fast med hjärna och empati. Sådana läkare borde den nya läkarutbildningen forma tycker deltagarna i ett symposium.


– Vi ska inte bli några nickedockor i sjukvårdens och landstingens ledband, säger Long Long Chen, ordförande i Läkaresällskapets kandidatförening.

Han fick hoppa in och presentera de kommande förslagen från utredningen om den nya läkarutbildningen. Utredaren Stefan Lindgren hade fått förhinder i sista minuten för att han kallats in till utbildningsdepartementet. I en bit i januari ska utredningen bli offentlig.

Huvuddragen är redan kända och har tidigare presenterats i Dagens Medicin. De innebär att läkarutbildningen blir sex år och att allmäntjänstgöringen AT försvinner. Därigenom får Sverige en läkarutbildning som liknar övriga EU-länders.

Flera deltagare i Riksstämmans förmodligen yngsta symposium tycker att det finns mycket som är bra med Lindgrens förslag.

– Då kan vi få samma system för specialistutbildning för läkare med svensk legitimation och med utländsk legitimation, säger Urska Bonnovier, AT-studierektor i Gävle.

Men samtidigt innebär det en devalvering av den svenska legitimationen, varnar Urska Bonnovier. En ny svensk legitimerade läkare har inte samma kliniska erfarenhet som dem som gått igenom AT.

Som ersättning för AT diskuteras en ettårig introduktion till specialiseringstjänstgöringen, en pr-eST, berättade studenten Matti Eladhari, som är med i utredningens expertgrupp.

Men utredningen lär inte komma med några konkreta förslag om vad ett sådant år ska innehålla, enligt Matti Eldhari. Därmed finns det inga garantier för att alla blivande läkare får basutbildning i allmänmedicin och psykiatri.

Både närvarande äldre och yngre läkare protesterade mot det. I de ämnena ingår kommunikation och andra områden som är ett måste för alla läkare; en alltför tidig specialisering på något område ger inga bra läkare.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev