Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Utredare vill se ”radikala förändringar”

Publicerad: 2 december 2011, 09:21

Bort med otydliga och motstridiga besked från staten till vårdgivare ute i landet. Regeringens utredare Stefan Carlsson vill slippa se sånt i framtidens vård.


– Sverige är ett litet land med nio miljoner invånare, vilket är ungefär som en normal europeisk stad. Så det vore konstigt om vi inte kunde samordna en bättre vård för alla här, sade Stefan Carlsson vid en presskonferens på Läkarförbundets riksstämma.

Han leder Statens vård- och omsorgsutredning, som tillsattes i våras och ska vara färdig i april nästa år med uppdrag att se över vården och komma med förslag på effektivisering.

– Tydligare och långsiktig statlig styrning, och med effektiv uppföljning, det är det viktigaste. Men hur mycket staten ska styra, det är upp till riksdagen att bestämma, sade Stefan Carlsson, som inte ville berätta mer om detaljerna innan utredningen blir klar.

Men han tog upp problematiken med ”kunskapsstyrning” som olika statliga institutioner skickar till kommuner och landsting. Ibland motsäger de varandra och kan skapa otydlighet om förhållningsrekommendationer.

– Jag kommer idag inte tala om vilken myndighetsstruktur vi vill bygga, men det kommer att bli radikala förändringar om jag får igenom mitt förslag, sade Stefan Carlsson.

PER LEANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev