Riksstämman
”Vi har inte Medicinska riksstämman för att ha en massa kringnöjen”
Publicerad: 9 december 2014, 06:50
Svenska Läkaresällskapets vd reagerar mot att Riksstämman skulle ”förfalla”. Samtidigt har deltagarantalet minskat med 17 procent och årets upplaga var kanske den sista.
En av utställarna på Medicinska riksstämman berättade för Dagens Medicin att han sett ”förfallet i termer av antal deltagare och flärd”. Ett uttalande som Filippa Nyberg, vd för Svenska Läkaresällskapet, anser ger en skev bild.
Vad tyckte du själv om årets riksstämma?
– Inte tyckte jag att det var något förfall i alla fall. Min upplevelse är att vi fått massor av positiva kommentarer, att programmet haft hög kvalitet och att det är roligt att vi lockade fler yngre läkare, säger hon till Dagens Medicin.
Filippa Nyberg understryker att årets stämma var den andra enligt en ny modell.
– Vi är väldigt nöjda med det nya upplägget. Vi har skalat bort en hel del onödigheter. Vi har skapat en stabil finansiering som inte är beroende av läkemedelsindustrin på det sättet som det tidigare har varit. Det här är ett kunskapsmöte och en viktig fortbildning för läkare.
Hon berättar att flera av föreläsningarna var fullsatta och hennes bild är att läkarna, efter stämmans två dagar, gick därifrån med större kunskaper än vad det hade haft tidigare.
– Och då hade man inte varit på operan. Man hade inte fått en massa presenter. Och man kanske inte hade fått en massa visitkort från en massa försäljare.
Fjolårets stämma hade cirka 2 100 deltagare. Året före var deltagantalet cirka 6 000.
Hur många var det i år?
– Jag vet att det var cirka 1 750. Jag vet att skillnaden från förra året beror på pensionärer, talare och utställare, säger Filippa Nyberg.
Hon anser att det är märkligt att arbetsgivarna inte prioriterar stämman i större utsträckning.
– De verkar mer eller mindre förhindra sina läkare att gå på det här, och det tycker vi är väldigt tråkigt.
Sedan återkommer hon till att det är olyckligt att skriva att stämman saknar flärd.
– Vi är överhuvudtaget inte ute efter flärd. Vi bjuder ju på ett möte med hög kvalitet och målet med det är varken flärd eller förfall. Enligt min bedömning har det varit mer förfall tidigare.
Hur då menar du?
– Ja, måste man vara så flärdfull för att få kunskap som läkare? Jag tycker att det är en helt snedvriden bedömning. Vi har inte medicinska riksstämman för att ha en massa kringnöjen. Sedan är det självklart att det ska var ett roligt och trevligt möte.
Nu ska styrelsen för Svenska Läkaresällskapet utvärdera årets stämma. Som alltså hade 17 procent färre deltagare än i fjol och 71 procent färre än i förfjol. Och enligt Filippa Nyberg är det inte alls säkert att det kommer att bli en Medicinsk riksstämma 2015.
– Nej, i princip. Vi har gjort ett tvåårsprojekt och så här såg det ut. Jag kan inte ge några utfästelser om att ska bli något nästa år.
Styrelsen har redan gjort en grov planering och räknar med att den kommer att bli av. Men beroende vad utvärderingen, som beräknas vara klar i januari, kommer fram till så kan styrelsen fatta beslut om att lägga ned.
Så speciellt oroad över Medicinska riksstämmans framtid verkar dock inte Filippa Nyberg.
– Jag är övertygad om att när det här nya sättet sätter sig så kommer det inte att vara några problem att fördubbla besöksantalet. För det här är så pass bra, men det tar tid.