Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Riksstämman

Viveka Lindén om tusen dagar som misstänkt

Publicerad: 5 december 2013, 11:42

Viveka Lindén, den tidigare åtalade så kallade barnläkaren, deltog i en extrainsatt punkt på riksstämman på torsdag förmiddag.


Den lilla salens extrastolar, bänkar och golv fylldes snabbt av folk som ville höra Viveka Lindén, som egentligen är narkosläkare, berätta sin historia, sittande i profil mot publiken.

På hennes begäran rådde fotoförbud och förbud mot att lägga ut ljudupptagningar från seminariet.

På plats i panelen var också Kjell-Olof Feldt och Birgitta von Otter, som nyligen kommit ut med sin bok om rättsaffären,

Det tog tusen dagar från det att Viveka Lindén, narkosläkare på Karolinska universitetssjukhuset, greps, misstänkt för att ha tagit livet av ett för tidigt fött barn med tiopental, till dess att hon blev frikänd och rentvådd av tingsrätten, konstaterade moderatorn och prästen Madeleine Åkerstedt inledningsvis.

Okunskap, förutfattade meningar och rena lögner var ingredienser i utredningen, enligt Viveca Lindén.

Det var en soppa. Det finns inga experter på medicinska frågor inom rättsväsendet, de vet inte hur man arbetar inom vården och vi hade svårt att förstå varandra. Jag blev jätterädd när de inte förstod skillnaden mellan milligram och milliliter, inte förstod procent och åklagaren trodde att natriumklorid var gift, svarade Viveka Lindén på frågan om hon tyckte att det fanns kompetens inom rättsväsendet att utreda den här typen av fall.

Birgitta von Otter passade på att dänga till de läkare som inte talat om att de tidigare gett flickan tiopental utan att journalföra det, vilket inte framkom förrän långt senare.

De var väl rädda att få kicken. Lojaliteten mot sjukhuset tog väl över lojaliteten mot en medmänniska. Hur som helst var de jävligt fega, sa Birgitta von Otter.

Men liksom tidigare var det Rättsmedicinalverket som fick den allvarligaste kritiken, men även andra rättsinstanser fick sin släng av sleven.

För framtiden efterlyste Viveka Lindén en ordentlig granskning av Rättsmedicinalverket. Någon enhet bör ha granskningsansvar för myndigheten som måste moderniseras och öppnas upp, ansåg hon. Även försvaret bör också få rätt att ställa frågor till verkets tjänstemän angående utredningen, inte bara åklagarmyndigheten, som det är i dag, betonade hon

Hennes situation var inte rättssäker, menade hon.

Kjell-Olof Feldt menade avslutningsvis att hade det inte varit för Viveca Lindéns mentala styrka och hennes egen utredning som låg till grund för friandet, hade utgången kunnat bli en helt annan.

Viveka Lindén säger sig ha fått sluta på Karolinska, trots den friande domen, utan att förstå varför. I dag jobbar hon på ett annat ställe och trivs med det, men vill inte berätta var.

Vid seminariets slut såg många åhörare tagna ut och slutapplåden var ovanligt lång.

Filippa Nyberg, Läkaresällskapets vd, lovade att försöka bjuda in Viveka Lindén och bokens författare till Svenska Läkaresällskapet i vår, för att fler ska kunna få ta del av berättelsen.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev