Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Årets arbetsterapeut: ”Jag ser teknik som min typ av hantverk”

Publicerad: 27 oktober 2022, 14:08

”Det är en stor ära och jag är så himla glad och överraskad”, säger Birgitta Johansson om utmärkelsen.

Foto: Pontus Wikholm

Intresset för teknik har funnits med sedan barndomen och på 80-talet sålde hon speldatorer. I dag talar Birgitta Johansson varmt om Cogtech, mottagningen som är anledningen till att hon utsetts till Årets arbetsterapeut.

Ämnen i artikeln:

Sveriges arbetsterapeuterDanderyds sjukhusToppnyheter

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


– Min dröm har alltid varit att ha ett rum med olika typer av teknik där jag kan ta emot patienter för att träna olika slags förmågor på ett roligt och intressant sätt, och det är precis det som händer i Cogtech, säger Birgitta Johansson, arbetsterapeut på hjärnrehabiliteringen Danderyds sjukhus.

– I det här rummet kan jag skräddarsy träningen beroende på vad som behöver tränas. Är det till exempel en arm som behöver tränas för att man ska kunna filéa fisk, vilket faktiskt händer, så kan jag hitta specifika aktiviteter i de här olika typerna av teknik för att jobba på precis rätt nivå på fiskrensningsbordet.

Läs också: Fiktiva fiskar främjar fysisk aktivitet i väntrummet 

I rummet finns bland annat en 65 tums surfplatta där flera sorters appar används för att träna olika typer av förmågor som ögonmotorikträning, uppmärksamhetsträning, balans och kommunikation. Med virtual reality-glasögon kan patienten förflyttas till en skog med tillhörande fågelkvitter eller plötsligt befinna sig under vattenytan med smekande toner från meditativ musik i öronen. Den som önskar mer spänning kan till exempel prova att komma väldigt nära en stor val. Och med hjälp av Google Earth kan patienterna flyga till en plats där de aldrig har varit, eller en plats där de varit för länge sedan, eller till en plats som de längtar till. 

– Om man ligger på avdelningen och har inneliggande rehabilitering och livet kanske inte är så himla roligt kan man få komma ned hit och få avslappnande eller hissnande upplevelser. Och om man använder det som en distraktion, till exempel för att stå upp, så kanske man orkar stå upp och träna balans i fem minuter i stället för 30 sekunder.

Under de två och ett halvt år som mottagningen har funnits har Birgitta Johansson mestadels mottagit positiva reaktioner från patienter, en del vill inte gå någon annanstans än till henne. Men hon poängterar att det är rehabilitering det handlar om, patienterna kan inte välja fritt vad de ska göra. 

– Det spelar ingen roll om man köper teknik som kostar hundratusentals kronor om man inte har strategier för hur man ska använda den eller kunskap om hjärnskador. Som arbetsterapeut är ju hantverk vår grund. Det skulle lika gärna kunna vara ett snickeri eller en keramikverkstad eller någonting sådant, men jag använder tekniken som verktyg för att nå fram till problematiken och träna den.

Årets arbetsterapeut innebär förutom äran en prissumma på 10 000 kronor. Birgitta Johansson har inte helt klart för sig vad hon ska göra med pengarna.

– Men jag vill gärna göra något som är kopplat till det här. Åka på någon konferens eller resa på det sättet för teknik utvecklas så fort så man behöver hålla sig ajour hela tiden. 

Priset Årets arbetsterapeut delas ut av Sveriges arbetsterapeuter till ”den eller de arbetsterapeuter som visat värdet av arbetsterapi och därmed bidragit till professionens utveckling och i förlängningen till en vardag som fungerar och känns meningsfull för personer som får arbetsterapi”.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev