Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Årets brobyggare ser till hela kroppen

Publicerad: 5 april 2022, 14:42

Eva Östling, Jessica Friberg, Maria Bigenius och Ann-Sofie Ohlsson, tar emot priset Årets brobyggare på Vårdarenan 2022. I mitten även Lisa Blohm, chefredaktör på Dagens Medicin, som presenterade pristagarna.

Foto: Pax Engström Nyström

Priset Årets brobyggare 2022 gick i år till Folktandvården Dalarnas Folkhälsofunktion. En överraskning för pristagaren, som konstaterar att tandvården har en undanskymd roll i vårdsammanhang.


Ämnen i artikeln:

Vårdarenan 2022Toppnyheter

Jessica Friberg, tandhygienist och den som nominerade verksamheten som startade så sent som för ett år sedan i januari 2021, är på plats på Vårdarenan i Münchenbryggeriet i Stockholm tillsammans med sina kolleger. 

Läs mer: Munnen är intimare än att torka någon i rumpan 

– Tandvård finns ju inte med på kartan här, det gör det väldigt hedrande och roligt att vi får priset, säger hon.

Bakom priset står bland annat Dagens Medicin, se mer i faktarutan.

Hon har lyssnat på olika programpunkter, bland annat om vårdförlopp och god och nära vård, och hört professionernas frustration över att samverkan inte fungerar.

– Då har de ändå samma arbetsgivare, ersättningssystem och tänk. Och så ska tandvården in också… Jag kan förstå att det känns svårt men orala sjukdomar beror oftast på samma faktorer som andra sjukdomar, det finns så tydliga kopplingar.

Och det är just för att Folktandvården Dalarnas Folkhälsofunktion har förmått att koppla ihop aktörer som civilsamhälle, äldreomsorg, slutenvård och barnhälsovård i ett brett samarbete med tandvården, som verksamheten prisas av juryn. 

De är sammanlagt 19 personer i Folktandvården Dalarnas Folkhälsofunktion, de flesta tandhygienister och tandsköterskor. De jobbar inte kliniskt utan förebyggande och hälsofrämjande, beskriver Jessica Friberg.

Kopplingen mellan munhälsa och andra sjukdomar, liksom rökning och kost är stark, berättar hon. Bland patienter på en geriatrisk avdelning hade 25 procent lunginflammation på grund av att bakterier på grund av dålig munhygien gått ner i lungorna. 

– Så tydlig är kopplingen! Ett av tio dödsfall hade kunnat förebyggas genom vanlig tandborstning. Dålig munhälsa ökar också risken för cancer, för tidig födsel och hjärt- och kärlsjukdom, till exempel.

Tiden när alla äldre hade tandprotes är över, många fler har kvar sina tänder högt upp i åren, ofta till slutet. Inom äldrevård- och omsorg har man inte riktigt hängt med och där har den uppsökande verksamheten ett stort hål att fylla och samarbetar med både regionen och kommunerna. Ett särskilt Äldrecentrum har också inrättats inom verksamheten.

I socioekonomiskt utsatta områden förekommer barnkaries numera hos 10 procent av sexåringarna. Där handlar det att förebygga för resten av livet. På bara ett år har Folkhälsofunktionen skapat ett helt nytt samarbete med Dalarnas alla barnavårdscentraler för att redan från tio månaders ålder fånga upp barn som riskerar karies.

– Vi är med vid 10-månadersbesök på bvc och tittar individanpassat på riskfaktorer, attityd till kost, om barnen börjat borsta tänderna och så. Om det inte finns ökad risk får barnet gå på ordinarie tandläkarbesök vid tre års ålder, annars skriver vi en remiss för besök vid 12 eller 18 månader. 

Samarbetet med Folkhälsofunktionen har gjort att bvc-sjuksköterskorna i Dalarna blivit mer medvetna och själva börjat titta barnen i munnen, enligt Jessica Friberg.

Ett nära samarbete med skolorna i länet pågår också.

Jessica Friberg finns också med i kunskapsstyrningen, både lokalt i Dalarna vad gäller äldres hälsa och i den nationella gruppen för äldres tandhälsa. Hon har också lämnat remissvar på vårdförlopp för sekundärprevention för kranskärlssjukdom där munhälsa saknades helt.

– De flesta inom vården och i kommunernas omsorg är väldigt positivt inställda till oss så vi hoppas på förändringar i attityder och organisationer, säger hon och tillägger: 

– Nästa gång kanske vi till och med finns med som personalkategori bland de övriga 30 på Vårdarenan i stället för att skriva in oss som övriga, säger hon med ett skratt.

Läs också: 

Juryns motivering för Årets brobyggare 2022

Folktandvården Dalarnas Folkhälsofunktion

För att genom brett samarbete med olika aktörer – som civilsamhälle, äldreomsorg, slutenvård och barnhälsovård – ha givit tandvården en ny roll i förebyggande och hälsofrämjande arbete. Ett nytänkande och helhetstänk som kan bidra till att stärka människors hälsa – livet igenom.

 

Årets brobyggare i hälso- och sjukvården är ett initiativ för att uppmärksamma vikten av gott samarbete till nytta för patienten. Priset ska uppmärksamma och belöna insatser som undanröjer onödiga hinder mellan yrkesgrupper och huvudmän och understryker vikten av teamarbete mellan alla relevanta vårdprofessioner så väl som patienten själv. Enskilda personer såväl som team, projekt eller hela arbetsplatser kan nomineras och nomineringsprocessen är öppen för vård i offentlig, privat eller ideell regi.

 

Juryns ordförande är Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. Övriga bakom priset och i juryn är Sveriges Farmaceuter, Sveriges Arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, Vårdförbundet, Dietisternas Riksförbund, Svensk Sjuksköterskeförening och SRAT.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Vårdarenan 2022Toppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev