Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Årets farmaceut slår hål på myter

Publicerad: 5 oktober 2016, 07:01

Dan Larhammar, apotekare och professor i molekylär cellbiologi, arbetar med att kritiskt granska alternativmedicin och betonar vikten av evidensbaserade behandlingar. Nu prisas han som årets farmaceut.


Att Dan Larhammar fick priset för årets farmaceut kom som en överraskning, enligt honom själv. Sedan han tog apotekarexamen har han arbetat inom den medicinska fakulteten och ett pris kändes därför inte självklart, trots att han forskar och undervisar i farmakologi.

– Det var helt oväntat, men det är förstås hedrande att mitt arbete uppmärksammas. Speciellt eftersom att jag kritiskt granskar alternativmedicin, och möter mycket motstånd och påhopp från upprörda människor som tror på alternativmedicin och tar min granskning som personlig kritik, säger han till Dagens Apotek.

Enligt Dan Larhammar kan en vanlig lekman ha svårt att skilja på vad som är vetenskap och vad som är pseudovetenskap, farmakologi är en komplicerad vetenskap. Och det är lätt för människor att ta till sig av alternativmedicin, dels för att det kan låta bra och vetenskapligt i marknadsföringen trots att det är pseudovetenskap, dels för att man kanske hoppas att det ska hjälpa.

– Det är viktigt att kunniga inom det här området deltar i debatten för att sprida farmaceutisk allmänbildning. Många kanaler behöver användas, men apotekare på apotek har en särskild roll i att sprida kunskap och hjälpa besökare att skilja på vad som har vetenskapligt bevisad effekt och vad som inte har det.

Dan Larhammar sprider sin kunskap genom att föreläsa för studenter på universitet och i populärvetenskapliga sammanhang, där han håller föredrag om vetenskapligt förhållningssätt. Han har också skrivit många artiklar som kritiskt granskar alternativmedicin, både vetenskapliga och populärvetenskapliga.

Den fullständiga motiveringen lyder:

”Utmärkelsen Årets Farmaceut tilldelas Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, för hans stora engagemang för Evidence Based Medicine (EBM) och för den farmaceutiska professionen.

Som apotekare är Dan Larhammar en förebild som en argumenterande läkemedelsexpert, alltid med en gedigen vetenskaplig ansats och har bland annat med framgångsrik målmedvetenhet varit en röst i debatten om antroposofiska läkemedel.

Dan Larhammar har forskat inom receptorfarmakologi sedan början av 1990-talet och är ämnesföreträdare och examinator i ämnet farmakologi på läkarprogrammet och biomedicinprogrammet. Han är engagerad i föreningen Vetenskap och Folkbildning, VoF, som har till uppgift att främja folkbildning om vetenskapens metoder och resultat”.

Fakta årets farmaceut

Den 25 september varje år firas den Internationella farmaceutdagen, och i samband med detta tillkännager Sveriges Farmaceuter vem som blir årets farmaceut. Sedan 2015 delas även pris ut till årets farmacistudent.

Priset till årets farmaceut instiftades 1983 och tilldelas varje år en ”farmaceut i Sverige som genom sina insatser inom den praktiska farmacin bidragit till att förstärka, utveckla eller befästa farmacins roll i samhället”.

Källa: Sveriges Farmaceuter

Relaterat material

Möt årets farmacistudent

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev