Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Årets fysioterapeut suddar ut gränser

Publicerad: 23 oktober 2019, 15:30

Charlotte Häger tilldelas priset Årets fysioterapeut för sitt gränsöverskridande arbete. ”Det är väldigt fint att få ett sånt här erkännande, jag är både stolt, glad och ödmjuk”, säger hon.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitetFysioterapeuterna

Charlotte Häger, ordförande i World Confederation of Physical Therapy, WCPT:s, vetenskapliga kommitté, har enligt juryn med ”pondus och engagemang” drivit på utvecklingen av fysioterapi, både nationellt och globalt.

– Det handlar om att våga stå upp och ta på sig de här rollerna. Det är då en glädje att det finns det här kollegiala i att vi lyfter och peppar varandra till utnämningar, säger hon.

Charlotte Häger, som är professor vid Umeå universitet, ledde världskongressen i Genève, där forskare, kliniker och lärare inom fysioterapi från hela världen möttes i maj 2019.

Motiveringen lyder: ”Genom Charlottes arbete suddades gränser ut, både mellan länder och mellan klinik och forskning på ett sätt som med kraft för professionen framåt. På nationellt plan har Charlotte Häger genom excellent forskning, mod och uthållighet banat väg för fysioterapins utveckling.”

När Dagens Medicin pratar med Charlotte Häger vid lunchtid på onsdagen är resultatet ännu inte offentliggjort och Häger har på förmiddagen stått som inledningstalare och pratat på tredagarskonferensen Fysioterapi 2019.

– Det var lite festligt på något sätt! Det var bara en slump att det blev så. Att jag skulle vara inledningstalare för konferensen var ju bestämt långt innan nomineringen till Årets fysioterapeut gjordes, säger hon.

Charlotte Häger har arbetat som fysioterapeut sedan 1984 och har haft ett långvärdigt engagemang inom professionen, redan som studentrepresentant i linjenämnd för utbildningen och sedan som regionalt ombud för professionell utveckling.

– Jag får ju priset för mitt internationella engagemang det senaste året, men på något sätt hade jag inte varit där utan mitt långvariga engagemang. Och jag tror att såna här utnämnanden är väldigt viktiga för kåren, kanske speciellt för de unga fysioterapeuterna i och med att vi förhoppningsvis blir bra förebilder och visar på olika sätt hur vi kan stärka professionen och stimulera andra till att ta vid, säger hon.

Utmärkelsen Årets fysioterapeut tilldelas en gång om året en yrkesverksam person som gjort något ”avgörande” för att utveckla branschen och bidragit till bättre hälsa hos patienter och medborgare.

Utmärkelsen ges ut av fackförbundet Fysioterapeuterna och i årets jury sitter bland annat Lois Steen, chefsredaktör för branschtidningen Fysioterapi, fysioterapeuternas studentförenings ordförande Robin Jarl och Dagens Medicins chefsredaktör Christina Kennedy.

Årets fysioterapeut utses av förbundsstyrelsen efter förslag från en jury som tagit ställning utifrån de personer som blivit nominerade av förbundets medlemmar.

Förra året fick Clarissa Gnatt, som startade fysioterapiverksamheten på vårdcentralen TryggaKliniken i Bromölla 2014, utmärkelsen för att hon byggt en bro mellan hälso- och sjukvård och egenvård samt nått ut med fysioterapi till ett helt samhälle.

Mia Fernando blev årets fysioterapeut 2017 för att hon använder nya digitala metoder för att kommunicera med patienter, medborgare, vårdgivare och beslutsfattare, som ett sätt att hantera morgondagens utmaningar inom hälso- och sjukvården.

ANNIE SÄÄF

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev