Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Beredskapssatsning fick priset Årets Läkemedelsprofil

Publicerad: 11 december 2020, 12:21

Maria Landgren, Region Skåne, Malin Alenius, Region Stockholm, Johanna Orraryd, Region Östergötland, Marie Rasmusson, Västra Götalandsregionen samt Susanna Eklund och Sofie Alverlind (ur bild) på Sveriges Kommuner och Regioner tar emot priset Årets Läkemedelsprofil 2020 via länk.

Foto: Gabriella Lundström

Fyrlänsgruppen för operativa inköp och fördelning av läkemedel under pandemin prisades på Läkemedelsmarknadsdagen.


Ämnen i artikeln:

Covid-19Region SkåneRegion StockholmRegion ÖstergötlandVästra GötalandsregionenSKR

Initiativet att i ett intensivt skede av coronapandemin under stor tidspress ta fram en nationell modell för inköp och fördelning av extra viktiga läkemedel har belönats med utmärkelsen Årets Läkemedelsprofil 2020.

Efter att modellen på kort tid tagits fram kunde gruppen köpa in kritiska läkemedel och arbeta med nationell fördelning av till exempel iva-läkemedlet propofol.

I en intervju med Dagens Medicins systerpublikation Läkemedelsmarknaden berättar Maria Landgren, en av gruppmedlemmarna, om de intensiva dagar då initiativet växte fram. Hon bemöter även kritiken om att gruppen byggt upp ett omfattande lager som inte omsätts tillräckligt snabbt.

Samtidigt som priset Årets Läkemedelsprofil delades också priset Årets Apoteksprofil ut till Anders Torell, vd för Kronans Apotek och ordförande för Sveriges Apoteksförening. Motiveringen lyder:

”I rollen som vd för Kronan Apotek har Anders Torell tagit offentlig strid i frågan om handelsmarginalerna för Apoteken och för att säkra ett bättre stöd för apotek i glesbygd. Det är två frågor som blir allt viktigare för apoteken när konkurrensen hårdnar. Samtidigt har Kronans Apotek lyft sitt digitala arbete och hänger med väl i branschutveckling”.

Anders Torell tog emot beskedet om priset via länk från Kronans Apoteks huvudkontor i Stockholm. Han kommer, förutom äran, att få blommor och ett diplom.

Jonny Sågänger

Redaktör Digital Hälsa och Läkemedelsmarknaden

jonny.saganger@bbm.bonnier.se

Lucas de Vivo

Redaktör Apoteksmarknaden och Läkemedelsmarknaden.

lucas.devivo@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev