Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag14.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Utmärkelser

Blandningstips om läkemedel gav Guldpiller

Publicerad: 18 oktober 2016, 11:10

Vilka läkemedel är riskfria att blanda intravenöst – och vilka är det inte? En databas som ger svaret på den frågan föräras med årets Guldpiller.


– Det känns helt fantastiskt, ett jätteerkännande. Nu behöver vi inte hålla på och motivera att detta är viktigt, utan det ger oss självförtroende att köra på, säger Kaveh Teimori, som innehar den nya tjänsten som blandbarhetsansvarig apotekare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Bakgrunden är att läkemedel som ges intravenöst, i central eller perifer venkateter, riskerar att krocka med varandra. Konsekvensen är risk för sämre läkemedelseffekt eller i värsta fall patientskador som att blodkärl täpps till av utfällningar av svårlösliga salter. År 2010 kläckte Reza Asadian den idé som nu har prisats. Som apotekare på Drottning Silvias barnsjukhus fick han många frågor om vilka läkemedel som är okej att ge samtidigt.

– Jag kände att vi måste bygga upp någon sorts blandbarhetsinformation. Men jag fick kämpa väldigt mycket för att få tid till detta, säger Reza Asadian.

Han sökte patientsäkerhetspengar, tog hjälp av studenter och fick år 2013 anställa Hannah Colldén, som satte igång processen med att ta fram den databas som lanserades i våras. Året därpå anställdes Kaveh Teimori, och tillsammans har de byggt upp en databas med runt 2 500 möjliga kombinationer av olika läkemedel – och vilka effekter olika blandningar ger.

Kaveh Teimori föreläser om blandbarhet för sjukvårdspersonal i Västra Götalandsregionen, och totalt har 17 sjukhus i hela landet fått tillgång till databasen.

– En mycket stor del av detta är utbildning kring att problemet över huvud taget existerar. Det är helt okänt för många.

Guldpillret

Guldpillret delas ut av Läkemedelsförsäkringen, Dagens Medicin och Dagens Apotek. Vinnaren får ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor och ett hederpris. Priset ges till en satsning som verkar för bättre läkemedelsanvändning och färre läkemedelsskador. Priset ska även stimulera till forskning och utveckling av metoder för säker hantering av läkemedel.

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev