torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Dags att nominera till Guldpillret 2023

Publicerad: 26 januari 2023, 08:56

Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen, juryordförande Guldpillret. Till höger vinnarna 2022, David Gisselsson Nord, ordförande i arbetsgruppen för Genomic Medicine Sweden, och Gustaf Ljungman, klinisk ledare för Barntumörbanken. Foto: Pressbild, Pax Engström Nyström

Dålig följsamhet. Förväxlingar. Brister i informationskedjan. Det är några av många orsaker till att läkemedel används fel. Har ni gjort något bra för att minska problemen? Då är det hög tid börja formulera sin nominering till Guldpillret 2023. Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Guldpillret, som i år fyller 14 år, har instiftats av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin. 

– Det finns stor förbättringspotential i användningen av läkemedel. Problemet med brister i läkemedelsanvändning är större än vi tror och skapar definitivt både lidande och onödiga kostnader, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen och ordförande i Guldpillerjuryn.

Många aktörer i involverade när det handlar om läkemedel – sjukvården, äldreomsorgen, apoteken, läkemedelsindustrin, forskningsvärlden och ett flertal myndigheter. Alla är välkomna att nominera till Guldpillret, och det går både att nominera sig själv och tipsa om andras insatser. I år är det enklare än någonsin att nominera.  I ett första steg behövs endast en kortfattad beskrivning av arbetet. Därefter gör juryn för Guldpillret ett urval av bidrag som inbjuds att inkomma med en detaljerad beskrivning av sitt arbete för vidare granskning av juryn.

– Det är vår förhoppning att ett förenklat nomineringsförfarande ska leda till fler nomineringar och kanske framför allt att fler nominerar andras projekt, säger Robert Ström.

Många olika typer av insatser har belönats med Guldpillret genom åren. Bland vinnarna finns verksamhetsnära projekt som Hälsocentralen Norrlidens arbete för att minska förskrivningen av sömnmedel och Tiohundras modell för att kvalitetssäkra läkemedel i hemsjukvården. Juryn har även belönat nationella storskaliga projekt, som förra årets vinnare – Genomic Medicine Sweden Barncancer som involverar de barnonkologiska klinikerna vid samtliga universitetssjukhus. De fick Guldpillret för sitt arbete för att kunna erbjuda alla barn som insjuknar i cancer analys av sina gener. Det ger fler patienter en säkrare, snabbare och mer detaljerad diagnos och tillgång till riktad behandling. 

Sedan prisutdelningen i slutet av oktober har det hänt en hel del i projektet.

– Vi har bland annat sammanställt våra första 100 patienter till en vetenskaplig artikel. Samtidigt har vi fortsatt inkludera patienter och nu är cirka 300 analyserade, berättar David Gisselsson Nord, professor i molekylär patologi vid Lunds universitet och nationell koordinator för projektet.

Vinnarna har blivit inbjudna av Regeringskansliet att, tillsammans med ett fåtal andra aktörer, företräda Sverige i EU-mötet om jämlik cancervård som äger rum i Stockholm den 1 februari. 

En sista fråga till juryns ordförande Robert Ström: Varför ska man nominera sig till Guldpillret och vad bör man ha gjort för att vinna? 

– Antingen har man själv initierat ett arbete, eller så känner man någon eller några andra som drivit projekt som på olika sätt begränsat läkemedelsskador. För att vinna ska arbetet eller projektet ha en viss innovativ höjd, ha visat på bevisad nytta och vara möjligt att skala upp.

Maja Florin, projektledare Guldpillret

Nominera här

Nomineringstiden för Guldpillret pågår fram till den 12 maj. Nomineringen görs på ett formulär som nås här. 

Här är de områden som kan belönas:

Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.

 

Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.

 

Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Årets jury

Här är de åtta personer som ska utse årets vinnare av Guldpillret:

Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (juryordförande)

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Torkel Gren, ordförande Apotekarsocieteten

Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Synnöve Lindemalm, klinisk farmakolog och barnläkare, Astrid Lindgrens barn- och ungdomssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset samt tidigare

vinnare av Guldpillret (2010).

Malin Parkler, vd Pfizer, ordförande i Lif

Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin

Läs också: Här är alla vinnare av Guldpillret 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev