Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Dags att nominera till Guldpillret

Publicerad: 4 maj 2022, 04:00

Guldpillret 2021 gick till Capitainer. Priset delades ut av Robert Ström (t v), och togs emot av Niclas Roxhed, docent vid KTH (mitten) och Olof Beck, professor emeritus vid Karolinska institutet.

Foto: Pax Engström Nyström

Hallå alla som har gjort något riktigt bra förbättringsarbete på läkemedelsområdet. Nu är det dags att börja formulera sin nominering till Guldpillret 2022. Vinnaren får en prissumma på 100 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

ToppnyheterToppnyheter Kommunal HälsaLäkemedel

Guldpillret, som i år fyller 13 år, har instiftats av Läkemedelsförsäkringen och delas ut i samarbete med Dagens Medicin och Läkemedelsmarknaden. Vi frågade juryns ordförande, Robert Ström, vd i Läkemedelsförsäkringen, vilken nytta priset har gjort sedan det delades ut för första gången 2010.

– Målsättningen har varit att minska läkemedelsskador genom att lyfta fram initiativ och projekt som bevisligen visat framgång i denna viktiga uppgift. Genom åren har vi oftast belönat och gett uppmärksamhet till projekt som kommit från de som arbetar dagligen praktiskt i vården, inte breda politiska programförklaringar som ofta blir av mer teoretisk natur.

Varför ska man nominera sig till Guldpillret och vad bör man ha gjort för att vinna? 
– Antingen har man själv initierat ett arbete, eller så känner man någon eller några andra som drivit projekt som på olika sätt begränsat läkemedelsskador. För att vinna ska arbetet eller projektet ha en viss innovativ höjd, ha visat på bevisad nytta och vara möjligt att reproducera.

Vilken typ av bidrag önskar du få se bland årets kandidater?
– Som sagt, gärna bevisat framgångsrika projekt från vårdens arbetsgolv men även mer akademiska initiativ är välkomna. I år vore det spännande att se om det finns initiativ som ökat läkemedelssäkerheten i vår breda vaccinationskampanj mot covid-19.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.

Förra årets pristagare var Capitainer, en ny innovativ produkt för att ta kvalitetssäkrade torkade blodprov i hemmet för diagnos och uppföljning av läkemedelsbehandling. Bakom Capitainer står en forskargrupp vid Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska institutet.

– Prissumman har möjliggjort för oss att fortsätta vår forskning om hur Capitainer kan användas för en säkrare behandling med litium vid bipolär sjukdom. Litium är en behandling som har ett smalt terapeutiskt fönster och där doseringen hela tiden måste anpassas till koncentrationen i blodet, berättar Niclas Roxhed, docent vid KTH.

Nomineringstiden för Guldpillret pågår fram till den 2 september. Nomineringen görs på ett formulär som nås på denna länk.

Maja Florin, projektledare Gullpillret

Här är de områden som kan belönas

Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.

Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.

Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Årets jury

Nio personer ska utse årets vinnare av Guldpillret:

Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (ordförande)

Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet

Synnöve Lindemalm, klinisk farmakolog och barnläkare, Astrid Lindgrens barn- och ungdomssjukhus, Karolinska universitetssjukhuset samt tidigare vinnare av Guldpillret (2010).

Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten

Torbjörn Söderström, chefläkare, Läkemedelsverket

Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet

Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet

Malin Parkler, vd Pfizer

Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin

Se alla tidigare årens vinnare

 

 

 

 

Dela artikeln: