söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

De är vinnarna av Årets brobyggare – för ett gemensamt journalsystem

Publicerad: 18 april 2023, 14:23

Priset Årets brobyggare 2023 går till Region Västmanland och Västmanlands alla kommuner. Vid prisutdelningen på Vårdarenan representerades de av Sara Mill, Jenny Wigstein, Sara Segerstedt och Maria Basilier. Till höger Lisa Blohm, juryordförande och chefredaktör för Dagens Medicin.

Foto: Pax Engstrom

Snart använder Västmanlands alla tio kommuner och regionen samma journalsystem. Faxandet, ringandet och springandet minskar och nu är arbetet utsett till Årets brobyggare 2023.

Ämnen i artikeln:

VårdarenanEvent Dagens MedicinRegion VästmanlandPrimärvårdÄldreomsorg

VS


Utmärkelsen delades ut på tisdagen på Vårdarenan, en mötesplats för hälso- och sjukvården arrangerad av Dagens Medicin och Dagens Samhälle. Jonas Ekström, områdeschef för Nära vård i Västmanland, är talesperson för förändringsarbetet och säger:

– Oerhört roligt med priset, vi ser vårt arbete som ett sätt att fördjupa samverkan mellan regioner och kommuner. Många människor och verksamheter är inkopplade och i början var det lite skrämmande stort. Men det har gått över förväntan.

Vad beror det på?

–Det har funnits en så stark vilja hos alla inblandade att lösa problemen som följer med att man inte kan dela journalinformation på ett enkelt sätt. Vi kan så tydligt se vilka vinster det ger för patienterna och personalen.

Det hela startade i Västerås 2017. Kommunen och regionen började med ett gemensamt journalsystem (Cosmic) för personer som bor på särskilda boenden och som har hemsjukvård. Människor som ofta är beroende av vårdinsatser från många olika håll: sjuksköterskan och arbetsterapeuten på boendet, läkaren och fysioterapeuten på vårdcentralen och läkare och andra på sjukhuset i Västerås.

Pilotprojektet i Västerås fungerade bra och efterhand har ytterligare fem kommuner kommit med. Resterande fyra ska införa systemet under 2023. Journalsystemet används av regionens personal och den personal i kommunerna som styrs av hälso- och sjukvårdslagen, det vill säga sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och annan legitimerad personal. Uppgifter om patienterna kan delas mellan personal i de grupperna, förutsatt att patienterna ger sitt samtycke.

– Personalen kan därmed snabbt få en helhetsbild om patienternas situation oavsett var i vården de befinner sig. Det blir ett slut på faxandet av och ringandet om olika uppgifter, säger projektledare i regionen Sara Segerstedt.

Läs också: Dags att nominera till Athenapriset 2023

Västmanlands journalsystem är arbetsbesparande på flera olika sätt, fortsätter hon. Tidigare var en sjuksköterska på ett äldreboende tvungen att åka till en vårdcentral för att få en etikett att sätta på ett provtagningsrör. Beställningen av provtagningen tas emot i journalsystemet och etiketten kan nu skrivas ut på boendet.

Nyttan för patienterna, då?

Patienter och deras anhöriga behöver inte försöka hålla reda på vad som händer hos olika vårdgivare. Genom att kommunerna nu använder samma journalsystem som regionen visas även anteckningarna från kommunens personal i tjänsten Journalen på 1177.se, Vårdguiden.

När alla kommunerna varit med ett tag ska utvecklingsarbetet ta nya steg, enligt Jonas Ekström. Det finns, till exempel, ett stort behov för personalen i hemsjukvården att i sina mobiler ha tillgång till journalen. I norra länsdelen, Fagersta, pågår ett arbete med gemensamma standardiserade vårdplaner knutna till journalsystemet.

Läs mer: ”Gör vi en upphandling får vi ett tomt journalsystem”

Dessa använder journalsystemet

Region Västmanland, Fagersta, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg och Västerås använder det gemensamma journalsystemet. Senare i år ska Arboga, Hallstahammar, Kungsör och Surahammar ansluta.

Om Årets brobyggare

För femte året i rad delas utmärkelsen Årets brobyggare ut till initiativ somnbekämpar stuprörstänk inom sjukvården. Vinnaren får diplom och en fortbildningscheck på 30 000 kronor för deltagande i Dagens Medicin Agendas och Dagens Samhälles seminarier.


Bakom Årets brobyggare står Dagens Medicin i samarbete med Dietisternas riksförbund, Fysioterapeuterna,Läkarförbundet, Psykologförbundet, SRAT, Svensk sjuksköterskeförening, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Farmaceuter samt Vårdförbundet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev