Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

De fick årets Guldpiller

Publicerad: 7 oktober 2015, 10:07

Anders Öhlén överlämnar priset till Malin Alenius och Susanne Karlsson.

Foto: Samuel Lagercrantz

Ett samarbete mellan en farmaceut och en sjuksköterska banade vägen för årets Guldpiller.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelTiohundra

I dag, onsdag, delades utmärkelsen Guldpillret ut under Dagens Medicins Patientsäkerhetsdag. Mottagare var vårdbolaget Tiohundra och priset togs emot av bolagets chefsapotekare Malin Alenius och företagets enhetschef för hemtjänst Susanne Karlsson.

– Det började med att en sjuksköterska, Irene Johansson, som hade arbetat hos oss bytte jobb till hemtjänsten. När vi talade med varandra insåg vi att läkemedelshanteringen inom hemtjänsten borde förbättras, berättar Malin Alenius för Dagens Medicin.

Malin Alenius kontaktade enhetschefen Susanne Karlsson och tillsammans arbetade de fram en modell för hur läkemedel ska hanteras i hemtjänsten inom Tiohundra.

Bland annat har de infört att alla patienter i hemtjänsten har en särskild väska knuten till sig. I den packas de läkemedel som patienten behöver de närmaste två veckorna samt tillhörande blanketter.

– Väskan packas av sjuksköterskor i ett särskilt läkemedelsförråd och plomberas sedan. Den öppnas inte förrän den är framme hos patienten. På så sätt har vi full spårbarhet på väskorna och risken för sammanblandningar minskar. Vi använder kylväskor för att preparaten ska förvaras skyddat, säger Malin Alenius.

Hon menar att en förutsättning för samarbetet som lett fram till modellen för säkrare läkemedelshantering är att Tiohundra, som delvis ägs av Stockholms läns landsting, delvis ägs av Norrtälje kommun, verkar både inom sjukvården och inom hemtjänsten. Steget att arbeta ihop var då inte så långt.

Det vinnande bidraget får 50 000 kronor. Priset har utsetts av en jury med personer verksamma inom läkemedels- och sjukvårdssektorn. Juryns ordförande Anders Öhlén, vd Läkemedelsförsäkringen, har varit juryns ordförande.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelTiohundra

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev