Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

De tävlade i presentationsteknik

Publicerad: 27 november 2015, 07:20

I går avgjordes finalen i Forskar Grand Prix. En av de tävlande var sjuksköterskan och lektorn Lena Marmstål Hammar.


Tävlingen är Sveriges största i presentationsteknik för forskare och går ut på att deltagarna ska presentera sin forskning för allmänheten på ett intresseväckande och pedagogiskt sätt, på fyra minuter.

Åtta bidrag presenterades i finalen. En av de tävlande var Lena Marmstål Hammar, sjuksköterska och lektor i vårdvetenskap på Mälardalens högskola. Deltagandet har varit en resa där hon genom coachning har fått utveckla sin förmåga att föreläsa på ett intressant och lättfattligt sätt. Och dessutom hålla sig kort.

– Det är inte alltid så lätt när man är skolad inom akademin och är van att tala med sina kollegor. Därför har det varit toppenbra att få coachning om hur vi ska lägga fram det här för att det ska bli förståeligt, säger hon till Dagens Medicin.

Lena Marmstål Hammar har forskat kring vårdarsång till personer med grav demenssjukdom. I sin presentation belyser hon vardagliga situationer och hur de kan underlättas med sång. Erfarenheterna från Forskar Grand Prix tar hon nu med sig i undervisningen på sjuksköterskeprogrammet och i framtida forskningsarbete.

– Det har varit väldigt kul och lärorikt. Jag har nytta av det här i flera sammanhang, exempelvis när jag söker forskningsanslag och i mina föreläsningar, säger hon.

Årets vinnare blev Sunil Kumar Ramamoorthy, som arbetar med utveckling av miljövänliga material. Han presenterade sin forskning om biobaserade polymerer och biobaserade kompositer på ett underhållande och begripligt sätt. Juryn beskrev framträdandet som interaktivt och att han ”vann publiken”.

Bland de åtta fanns, förutom Lena Marmstål Hammar, ytterligare två deltagare som forskar inom omvårdnad, medicin eller närliggande områden.

I finalen bedömdes forskarnas kommunikativa förmåga, vetenskaplighet och framförande. Forskar Grand Prix-finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet tillsammans med forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova. Under hösten har regionala deltävlingar hållits i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Västerås och Växjö som en del av vetenskapsfesten Forskarfredag.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev