Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Debattpristagaren som sover på saken

Publicerad: 31 januari 2017, 14:50

Jonas F Ludvigsson.

Foto: Pax Engström Nyström

Han har åsikter om både stort och smått. I fjol blev det ett dussin debattartiklar. Barnläkaren Jonas Ludvigsson har tilldelats Dagens Medicins Stora debattpris.


Han får Stora debattpriset 2016 för förmågan att lyfta blicken och sätta fingret på frågor som påverkar sjukvården, såväl stora som små.

Jonas Ludvigssons engagemang och intresse att debattera har accelererat de senaste åren.

Den första debattartikeln skrev han för ganska exakt tio år sedan, som en reaktion på ett förslag från Kristdemokraterna att ändra tidsgränsen för aborträtten. Sedan dess har det blivit en diger samling.

Den artikel som han fått mest reaktioner på genom åren är den där han 2015 beskrev läkarnas nödvändiga administrativa arbete.

Under 2016 blev det inalles ett dussin publicerade debattartiklar. Den som möttes av flest glada tillrop var den där han på DN Debatt skrev att han inte kände igen sig i bilden av Karolinska institutet, som den beskrevs efter Macchiarini-skandalen.

I Dagens Medicin applåderades han för en artikel där läkemedelsindustrin fick sig en känga med anledning av att antibiotikumet Cedax, som används vid urinvägsinfektioner, drogs in.

– Jag tycker att jag har ett ansvar att försöka påverka. Jag är engagerad och ser det lite som mitt ansvar att lyfta frågor som jag kan något om, säger han.

Debattredaktörerna på Dagens Nyheter, Svenska dagbladet, Dagens Medicin, Läkartidningen och Nerikes Allehanda är dem som han riktar in sig på främst.

– Om jag får en artikel refuserad av de större tidningarna – vilket sker ganska ofta – så arbetar jag om den och vänder mig till andra, berättar han.

En bra artikel ska innehålla tre moment, först ska felet beskrivas, sedan ska den som orsakat felet pekas ut och slutligen bör det komma ett förslag på lösning, enligt Jonas Ludvigssons recept. Han råder även debattörer att vänta med att skicka iväg sina texter tills de sovit på dem.

– Man ska aldrig skicka iväg dem direkt, eller på kvällen innan man går och lägger sig.  Dagen därpå kan de behöva filas på och bli bättre.

Förutom sin tjänst som barnläkare på Universitetssjukhuset Örebro är Jonas Ludvigsson professor vid Karolinska institutet och har även en hedersprofessur vid universitetet i Nottingham. Stadens lokaltidning Nottingham Post publicerade i våras en debattartikel där han argumenterade för att Storbritannien skulle stanna i EU, under rubriken ” EU and Sweden want UK to stay”

– Jag gjorde vad jag kunde men det räckte inte ända fram.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev