Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Digital artrosskola blev årets nytänkare

Publicerad: 26 november 2015, 14:30

”Man säga att det är en onlineterapi för människor som har ledbesvär”, säger Jakob Dahlberg, vd för Jojnts.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

It i vården-priset för årets nytänkare går till företaget Jojnts som är en vidareutveckling av artrosskolan där primärvårdens fysioterapeuter och arbetsterapeuter med hjälp av träning i fysisk aktivitet hjälper patienter med artros. Genom att logga in på en webbplattform kan patienterna nu, mot ersättning, få ett schema för sin behandling, utbildning i livsstilsförändringar och personlig coachning av en fysioterapeut.

Plattformen, som även fungerar i mobilen och på läsplatta, utvärderades tidigare under året i en klinisk studie som snart ska publiceras. Jakob Dahlberg sammanfattar resultatet:

– Vi kan leverera lika bra sjukvård för människor med artros online, som vi kan göra rent fysiskt.

Även om det är samma personer som ligger bakom artrosskolan som också är medgrundare till Jojnts så har den digitala versionen flera fördelar, enligt Jakob Dahlberg.

Den är tillgängligare och medför inga problem för de personer som till följd av arbete eller långa restider har svårt att ta sig till en artrosskola.

Den erbjuder bättre uppföljning då det, enligt Jakob Dahlberg, finns en tendens att personer som gått artrosskolan halkar tillbaka i gamla levnadsvanor.

– Och då kommer smärtan tillbaka.

Rent praktiskt kan Jojnts i nuläget sex fysioterapeuter ta emot 50 patienter var som de sedan coachar under en period på sex veckor. Sedan examineras patienterna och Jojnts kan ta in en ny kull, förklarar vdn.

De utexaminerade patienterna kan sedan fortsätta att använda Jojnts. Genom att själva fylla i biometrisk information om vilka leder de har ont i räknar systemets algoritm ut ett individanpassat träningsschema.

– Då kan de köra på så länge som de vill, säger Jakob Dahlberg.

Juryns motivering:

Årets nytänkare: Jojnts
Till årets nytänkare utses den digitala artrosskolan Jojnts som har kombinerat mångårig forskning med ny teknologi och på så sätt skapat en plattform för en lätt tillgänglig, evidensbaserad och gränslös behandling av artros som kan nå ut till människor över hela världen.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev