Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Digital vårdcentral prisas

Publicerad: 30 november 2016, 13:55

Foto: Pax Engström Nyström

Min Doktor får årets IT i vården-pris för att ha ”tagit den digitala vårdcentralen till en ny nivå”.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

IT i vården-priset har delats ut sedan 1998 av Dagens Medicin och Computer Sweden. Årets pris delas ut under IT i vården-dagen i Stockholm och går till den digitala vårdcentralen ”Min Doktor”. Juryns motivering lyder ”Årets IT i vården-pristagare har tagit den digitala vårdcentralen till en ny nivå. Med en helt digital arbetsprocess blir vården av enklare sjukdomstillstånd enkelt och effektivt tillgänglig dygnet runt för patienterna med ett brett utbud av råd, recept och uppföljning. Vinnaren banar väg för en ny bransch av digital vård som komplement och avlastning för den vanliga vården, med stor potential för nya, gränsöverskridande och patientfokuserade digitala tjänster”.

Min Doktors vd Charlotta Tönsgård berättar att priset är viktigt för företaget.

– När företaget grundades möttes det med en hel del skepsis. Det här priset är ett erkännande av att vi är på rätt väg, säger hon till Dagens Medicin.

Men hon är långt ifrån nöjd än.

– Det finns undersökningar som visar att 20 procent av alla vårdcentralsbesök skulle kunna ske hos oss så vi har en lång väg kvar. Det finns likheter med hur det var när Spotify lanserades. För dem handlade det om att få till ett skifte i beteende när det gäller hur man lyssnar på musik. För oss handlar det om att få till ett skifte i beteende i hur man söker vård, säger Charlotta Tönsgård.

Det finns flera digitala vårdcentraler som har startats under de senaste åren. Men enligt Charlotta Tönsgård finns det skillnader som hon tycker gör att just Min Doktor förtjänar priset.

– Skillnaden är att vi tittar på vårdprocessen både från patientens perspektiv och inifrån vårdens och läkarens perspektiv. Vi jobbar med att effektivisera hela arbetsprocessen. Den mest exklusiva och dyrbara resursen i vården är läkarens tid. Vi försöker att använda den resursen så effektivt som möjligt genom att förbereda patienterna inför deras kontakt med läkarna och genom att ge läkarna ett effektivt arbetsverktyg, säger Charlotta Tönsgård.

SAMUEL ÅSGÅRD

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev