Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Eldsjälspris till miljöengagerad onkolog

Publicerad: 24 juni 2020, 06:46

Onkologen Maria Wolodarski har fått priset Årets Eldsjäl, som är ett av Region Stockholms miljöpris.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKarolinska universitetssjukhuset

Maria Wolodarski arbetar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna som biträdande överläkare på medicinska enheten Huvud-, hals-, lung- och hudcancer, och skriver sin avhandling om hudcancer och immunsystemet.

I början av juni valdes hon till ordförande för Läkare för miljön. Hon har också varit med om att ta fram en ny klimatpolicy för Svenska Läkaresällskapet.

Vad är det viktigaste du har gjort för miljöfrågorna på ditt jobb?
– Vi inom Tema cancer har använt ett arbetssätt som kallas Green team, som för in miljöfrågorna i det ordinarie förbättringsarbetet. Det är ett sätt att föra ut miljöfrågorna till medarbetarna, inte bara engagera ledningen.

– Det har skapat en attitydförändring –  en positiv stämning.

Vad har ni åstadkommit konkret?
– Två av flera exempel på att vi minskat resursförbrukningen är att vi minskat kassationen av cytostatika och försökt se över förbrukning av engångsmaterial och byta ut dem mot flergångsmaterial, till exempel engångslakan mot flergångslakan, på en av behandlingsavdelningarna.

Konceptet Green team har spridits till andra verksamheter på sjukhuset och till andra sjukhus i landet. Under de två senaste åren har Maria Wolodarski föreläst för medarbetare inom Tema Cancer och vid andra sjukhus runt om i landet om miljö, hälsa och klimat.

Vad tror du det beror på att det hittills varit så svårt att engagera läkare i miljöfrågor?
– Kanske har vi tyckt att vi gör så mycket gott ändå och därför känt oss fredade –  att vi inte har behövt engagera oss. Alla har nog inte heller sett kopplingen mellan hälsa och klimat - hur sjukvårdens utsläpp och resursförbrukning påverkar klimatet och att klimatförändringarna i sin tur påverkar folkhälsan.

Vilket är det bästa argumentet för att få fler engagerade?
– Att alla som arbetar inom hälsosektorn kan göra så mycket gott för miljön. Vi inom hälsosektorn behöver inse vår storhet i omställningen. Många lyssnar på oss läkare så det vi säger och hur vi beter oss har stor betydelse. Det blir en viktig signal om vi kopplar ihop folkhälsan med miljöfrågor.

Hur tror du att coronapandemin påverkar miljöarbetet?
– Jag tror att den enorma mobilisering vi gjort under pandemin kan få oss att förstå att vi verkligen kan kraftsamla när det behövs. Vi kan, och vi måste, kraftsamla för en omställning när det gäller klimatet.

Läkare för miljön

Läkare för miljön startade redan i början av 1990-talet av läkaren och cancerforskaren Karl-Henrik Robèrt. Föreningen har 250 betalande medlemmar, men också en lokalavdelning i form av en facebookgrupp under hashtagen doctorsforfuture med 2 500 medlemmar.

Region Stockholm delar ut priset Årets eldsjäl till en eller flera personer som med engagemang, kreativitet och uthållighet utvecklar och driver miljöarbetet på ett sätt som inspirerar.

Nina Hedlund

nina.hedlund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev