Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Forum för kunskap vann arkitekttävlingen om Nya Karolinska

Publicerad: 25 augusti 2006, 10:38

I dag avslöjades vinnaren i kampen om vem som ska få utforma bygget av Nya Karolinska Solna. En enhällig jury hade röstat fram det segrande tävlingsbidraget "Forum Karolinska" som ritats av White Arkitekter AB.


- Ur funktionssynvinkel var det här förslaget överlägset bäst, säger Karolinska universitetssjukhusets direktör Cecilia Schelin Seidegård.

Formgivningstävlingens syfte var att ta fram ett förslag som ska ligga till grund för den byggnad som ska bli det nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Fem tävlingsbidrag hade godkänts av den jury som består av representanter från sjukvården, politiker från alla partier i Stockholms läns landsting och arkitekter.

Namnet på det vinnande bidraget, Forum Karolinska, representerar också mottot bakom konstruktionen, och det var just möjligheten till att skapa ett forum för kunskap som tilltalade juryns ordförande, landstingsrådet Dag Larsson (s).  - Vi såg att Forum Karolinska hänger bra ihop med Karolinska institutet och att logistiken mellan forskning, sjukvård och undervisning hängde ihop. Vi såg också att rent stadsbyggnadsmässigt går det att få solnaborna och stockholmarna att acceptera det här förslaget, säger Dag Larsson.

Sammantaget var det självklart att Forum Karolinska skulle vinna, menar han, och får medhåll av Karolinska universitetssjukhusets direktör Cecilia Schelin Seidegård.  - Förslaget hade bäst flexibilitet inför framtiden så att vi kan utveckla vården på ett processorienterat och bra sätt, säger hon.

Eftersom tävlingen samtidigt har varit en offentlig upphandling har det varit en hemlighet vilka arkitektkontor som legat bakom respektive förslag.   Men i dag offentliggjordes den stolta vinnaren, som får en vinstsumma på 2,4 miljoner kronor och en garanti på att detaljrita minst 20 procent av byggnaden.   - Det här är ett av våra största och viktigaste jobb någonsin. Vi har varit grundliga i analysen av vårt förslag, och det verkar juryn ha hållit med om, säger Bengt Svensson, som varit anvarig för projektet hos White Arkiteter AB.

Oppositionslandstingsrådet Birgitta Rydberg (fp), skriver i ett pressmeddelande att förslaget även var hennes personliga favorit, men att en idé om vårdinnehållet, liksom en långsiktig strategi för sjukvården och den medicinska forskningen saknas och att bygget riskerar att bara att bli ett vackert men tomt skal.

Att bygga Nya Karolinska Solna beräknas kosta 8 miljarder kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev