tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Guldpillret 2020: Dubbel belöning till bästa receptet

Publicerad: 1 oktober 2020, 13:51

Årets stolta vinnare av Guldpillret: Måns Lööf, vårdutvecklare vid BUP, Region Gävleborg (till höger), och Patrik Borneson, grundare av företaget Medilevel.

Årets vinnare av Guldpillret är utsedd. En prissumma på 100 000 kronor tilldelas BUP i Gävleborg och företaget Medilevel för deras arbete med det digitala uppföljningssystemet HIPR vid insättning av AHDH-läkemedel.


Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Läs mer: Här är årets pristagare. 

Läs mer: Årets alla nominerade Guldpillerkandidater. 

Läs mer: Alla Guldpillervinnare från 2010-2019. 

Juryns motivering

”Årets pristagare har utvecklat ett smart digitalt uppföljningsstöd som skapar vinster för patienter, deras familjer, sjukvården och samhället. Följsamhet och uppföljning av läkemedelsbehandling av unga patienter med ADHD har förbättrats. Tekniken har en framtida potential i kraft av sin skalbarhet till andra diagnoser och patientgrupper.”

Juryn betonar vikten av att kunskapsdatabaser och digitala verktyg som används i vården bygger på information som är öppen och att algoritmerna är tillgängliga för granskning.

Pristagarna presenterades den 30 september i direktsändning på ett webbinarium om läkemedel i sjukvårdens vardag. Programmet tar upp en rad aktuella frågor på agendan för arbetet med att göra läkemedelsanvändningen bättre och säkrare. 

Läkemedel är den vanligaste behandlingen i hälso- och sjukvården, och förtjänar större uppmärksamhet när det gäller arbetet för bättre patientsäkerhet. Det är många som jobbar ambitiöst för att patienterna ska få en bra och säker läkemedelsbehandling. Det pågår arbeten i vård och omsorg på alla nivåer, hos myndigheter, på apotek och i läkemedelsbranschen, och det finns spännande samarbetsprojekt mellan sjukvård, apotek, företag och forskning.

Det är elfte året i rad som Guldpillret delas ut. Priset instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen. Under alla år har Guldpillret delats ut i samarbete med Dagens Medicin.

Läs mer: Fem frågor till juryns ordförande Robert Ström: ”Det pågår många bra initiativ till det här runt om i landet och de initiativen förtjänar verkligen mer uppmärksamhet.” 

Här är några exempel på områden som kan belönas med Guldpillret.

- Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.
- Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.
- Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn bland annat på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Bestående resultat i Kalmar

2019 års Guldpillervinnare var Norrlidens hälsocentral i Region Kalmar län, som fick priset för sitt arbete för att minska förskrivningen av sömnmedel. När förbättringsarbetet startade hade vårdcentralen regionens högsta förskrivning av sömnmedel. Med insatser som fortbildning av personal, samtal och bedömning av patienter hos sjuksköterska, individuella nedtrappningsscheman och uppföljning, lyckades man på två år minska förskrivningen till en av de lägsta i länet.

- Resultaten har varit bestående, men det har inte hänt av sig själv. Vi har arbetat konsekvent med utbildning av ny personal och fortbildning, och vi sätter inte in nya patienter på sömnmedelsbehandling, säger Katarina Jervelind, verksamhetschef på Norrlidens hälsocentral.

Arbetet har spritt sig till andra hälsocentraler i länet och Katarina Järvelind och hennes projektgrupp har också bjudits in till myndigheter och konferenser för att berätta om sitt framgångsrika arbete.

Prispengarna har de tänkt använda till en studieresa, men just nu har planerna fått läggas på is som en konsekvens av coronapandemin.

Om Guldpillret

Vinnaren av Guldpillret utses av en jury med företrädare för sjukvård, apotek, patienter, läkemedelsindustri och forskning. I årets jury ingår Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (ordförande), Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet, Mikael Hoffman, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, chef för stiftelsen Nepi, nätverket för läkemedelsepidemiologi, Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten, Kristina Dunder, senior expert på Läkemedelsverket samt svensk ledamot i CHMP, den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Malin Parkler, vd Pfizer och Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev