Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Guldskalpellen – så gick det sen

Publicerad: 1 februari 2017, 07:33

Demensregister, internetpsykiatri och utbildning av utländska läkare är tre projekt som har prisats på senare år. Det första håller till och med på att bli en internationell kändis.


Minneskliniken fick Guldskalpellen 2015 för att ha lyft demensvården med ett kunskapsbaserat kvalitets­register.

– Det är en stor ära att få Guldskalpellen och det gör att det vi uppfunnit och utvecklat fått en ännu högre nivå, säger Lennart Minthon, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus.

Det så kallade BPSD-registret fungerar som ett stöd i arbetet med människor med demens som utvecklar beteendestörningar och psykiska symtom. Lennart Minthon berättar att det ”går som tåget i hela Sverige”. Det finns nu i 287 av Sveriges 290 kommuner och på 6 000 demensboenden runt om i landet. Registret har också börjat sprida sig utomlands.

– Vi är i gång i Danmark och i Japan. Vecka åtta får vi besök av Kina som är intresserat av registret. Det är urspännande om vi kan hjälpa andra länder att använda den här metodiken vi har byggt upp, säger Lennart Minthon.

Ungefär 90 procent av alla med demenssjukdom drabbas av beteendemässiga eller psykiska symtom under sjukdomsförloppet. Det kan handla om exempelvis aggressivitet, depression eller sömnstörningar. Syftet med registret är att genom tvärprofessionella vårdåtgärder minska förekomsten och allvarlighetsgraden av symtomen, och på så sätt öka livskvaliteten för den som är dement.

År 2015 var det inte bara Minneskliniken som prisades av Guldskalpelljuryn. Två nya kategorier såg dagens ljus det året, årets banbrytare och årets entreprenör. Den senare utmärkelsen gick till Utbildningscentrum vid Nässjö vårdcentral för satsningen på att hjälpa utländska läkare som ville arbeta i Region Jönköpings län. Ett handledarlett rekryteringsprogram drog i gång 2013.

– Vi har sedan dess fortsatt att rekrytera utländska läkare. Efter åtta terminer har vi utbildat 45, varav fyra har haft andra specialiteter än allmänmedicin. 33 av läkarna är fortfarande anställda inom Region Jönköpings län. Det är ett resultat vi är mycket nöjda med, säger Göran Runesson, verksamhetschef för utbildningscentrumet.

Den stora utmaningen är, enligt honom, att Nässjö utbildningscentrum finansieras enbart av vårdpengen som Vårdcentralerna Bra Liv drar in. Alla läkare som utbildas vill dock inte bli allmän­läkare eller stanna i Region Jönköpings län.

– Med en annan finansieringsmodell hade vi kunnat utbilda fler läkare med olika specialiteter och kanske även andra yrkeskategorier och även från icke EU-länder, säger Göran Runesson.

En annan vinnare av Guldskalpellen är Psykiatri sydväst i Stockholm som erbjuder KBT-behandling via internet. För sex år sedan belönades projektet Internetpsykiatri.

– Vi har i dag 1 400–1 500 patienter per år som hör av sig till oss via Vårdguiden 1177, och 50–60 procent får behandling. Hittills har det varit mest depression, social fobi och paniksyndrom, säger verksamhetschef Nils Lindefors.

Än så länge är nästan alla patienter stockholmare. Trots att behandlingen är internetbaserad kräver den inledande läkarbedömningen ett fysiskt besök på plats hos Psykiatri sydväst. Nils Lindefors räknar dock med att det snart kommer att ändras.

– När vi får igång videosamtal och möjlighet till distansbedömning tror jag att det kommer att bli lättare. Inom några år tror jag att det kommer att sprida sig över landet, säger han.

Men det är inte alla projekt som fortsätter att leva. År 2012 fick Angereds närsjukhus kampanj ”Ta med en vän” Guldskalpellen för att framgångsrikt ha fått fler kvinnor i några av Göteborgs invandrartäta områden att besöka vården för cellprovtagning. Att ta med en vän som stöd, eller som kunde passa barnen, under provtagningen gick hem hos kvinnorna. I projektet ingick också ett femtontal doulor som på olika språk hjälpte till att informera om vikten att regelbundet ta cellprov för att tidigt upptäcka livmoderhalscancer. I samband med prisutdelningen för fem år sedan skrev Dagens Medicin att de fanns funderingar på nya projekt i samma anda. Så blev det inte.

– Det har inte varit fler kampanjer, men vi kan se en fortsatt förhöjd benägenhet att göra cellprov. Så det blev alltså en varaktig effekt, säger Björn Skog, kommunikationschef på Angereds Närsjukhus, i ett mejl till Dagens Medicin.

Relaterat material

Vinnarens teamtanke sprids i hela Skåne

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev