Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Han får Dagens Medicins Stora Debattpris

Publicerad: 11 februari 2016, 13:01

Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy och Henrik Johansson.

Foto: Pax Engström Nyström

Ambulansförbundet Alarms tidigare ordförande Henrik Johansson prisades och gav på torsdagen råd till andra debattörer.


Det var på den nationella konferensen för sjuksköterskor inom akutsjukvård, där Dagens Medicin Agenda är en av arrangörerna, som den tidigare fackordföranden fick ta emot priset, en blomsterkvast och publikens jubel.

Hur blir man en röst i debatten? undrade Dagens Medicins chefredaktör Christina Kennedy.

– Det viktigaste i all form av debatt är att ha ett mål. Mina mål har bland annat varit att skapa en läkarutbildning i Örebro, det är i dag verklighet, och flaggning av adresser, de kommer att bli verklighet, sade Henrik Johansson.

Hans bästa tips för att få folk att lyssna var att använda ett språk som tilltalar och tar udden av eventuella motargument.

– Nu är det inte så ofta som någon går i replik på mina debattartikar, men språket tror jag är oerhört viktigt.

Christina Kennedy karakteriserade Henrik Johanssons debattstil som målande och enligt vissa ganska hätsk och vass. Till skillnad från vad hon kallade den svenska balanserade ”mellanmjölkigheten”.

Vad är det värsta som kan hända om man debatterar som du? undrade chefredaktören.

– Man kan brännmärka sig hos vissa arbetsgivare naturligvis, och jag kommer nog inte göra karriär i LO-borgen eller Vårdförbundet, sade Henrik Johansson och möttes av skratt från de församlade sjuksköterskorna.

Han fortsatte:

– Men jag tror någonstans att det viktigaste är att samlas, som ni gör här. Och även om inte huvudorganisationen håller med så tror jag att modet att sticka fram gör att frågan accepteras efter några år.

Henrik Johansson avslutade med att säga att han tänker att fortsätta debattera säkerheten för anställda inom både sjukhusvärlden och blåljusfamiljen.

Motiveringen

Henrik Johansson tilldelas Dagens Medicins Stora Debattpris 2015 för att han med spänst, ihärdighet och brinnande engagemang framhåller akutsjukvårdens värde och ställning i Sverige. Med hög röst och välformulerade argument står han upp för personalens rätt till utbildning, utrustning och förutsättningar att utföra sitt uppdrag på bästa sätt.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev