Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Han får pris som Framtidens ledare

Publicerad: 6 december 2017, 16:01

Logistikexperten Anders Jarlborg har vunnit priset Framtidens ledare i sjukvården 2017, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi och där Dagens Medicin är en av initiativtagarna.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Hans eget mål som verksamhetschef för medicinsk administration på Sahlgrenska universitetssjukhuset är att göra sig själv överflödig.

– Det borde vara alla chefers dröm att inte be­hövas. Jag vill inte detaljstyra, utan försöker att skapa en kultur där man kommer till mig för att bolla idéer. Mycket kommer då upp på bordet och många alternativ finns att välja på, även om det är jag som i slutändan avgör när beslut tas, sade Anders Jarlborg när han tidigare intervjuades i Dagens Medicin, som en av finalisterna till utmärkelsen.

Anders Jarlborg är chef över 160-170 medarbetare och har fokus på utveckling av processer, produktionsplanering och ständigt förbättringsarbete. Han har ingen medicinsk bakgrund, utan är civilekonom med master inom logistik. Tidigare var han kund­ansvarig mot storkunder på Posten Logistik.

– Precis som en läkare har sina kunskaper har jag som magister i logistik mina. Jag har lärt mig hur man strukturerar upp, planerar och jobbar strategiskt.

Han har påpekat att Sverige har bra sjukvård och att utmaningarna kanske inte alltid är medicinska, utan det kanske i stället är logistiken och stödfunktionerna runt omkring som behöver förbättras.

Att han tillför nya perspektiv poängteras i motiveringen till utmärkelsen:

”En ledare som visat hur man kan ta sig an vårdutveckling med nya perspektiv och tydligt sätta både patienten och processen i centrum. Årets pristagare har med sitt utmanande men ändå respektfulla och nyfikna ledarskap visat att det är via medarbetarnas kompetens det går att skapa bestående förändring och ta vården in i framtiden.”

Vinnaren korades som avslutning på Sjukvårdens ledarskapsdag, som arrangerades av Sjukvårdens ledarskapsakademi i samarbete med Dagens Medicin Agenda på onsdagen.

Fakta Anders Jarlborg

Utbildning: Industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle. Civilekonom och master inom logistik vid Chalmers/Handelshögskolan i Göteborg.
Gjort tidigare: Arbetat med logistik inom bland annat Posten Logistik och rederibranschen.
Fritid: Jakt och båtliv.
Om jag var sjukvårdsminister för en dag: Vore jag så högt upp skulle jag titta på logistiken och stödfunktionerna runt dem som arbetar kliniskt. Ta ett nationellt grepp och hålla mig till ett minimalt antal system. Just nu är det mycket stuprör.

ANNIKA CARPMAN, KATARINA EKSPONG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev