Utmärkelser
Han vill använda patienternas erfarenheter bättre
Publicerad: 30 november 2017, 12:15
Tobias Perdahl är 37 år och bor i Stockholm. Han är medgrundare och medicinsk chef vid den Alerisägda digitalt integrerade vårdgivaren Doktor24. Driver Vårdmaktpodden och sitter i styrelsen hos Addhealth Media AB.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Den 6 december koras vinnaren av utmärkelsen Framtidens ledare i sjukvården. Tobias Perdahl är en av tre finalister till priset, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi.
Entreprenör, poddare och styrelseledamot. Läkaren Tobias Perdahl trivs med att ha många bollar i luften. Fast det som påverkat honom mest är tiden i Libanon som ung.
– Med skilda föräldrar vistades jag hos min far i Beirut under min uppväxt. Där insåg jag tidigt att den kulturella kontexten spelar stor roll och att vi i Sverige är undantaget i världen i många avseenden. Alla har inte samma grundvärderingar som en själv har, det är nyttigt att förstå, säger han.
Insikten har han med sig i dag i jobbet som bland annat producent för Vårdmaktpodden samt medgrundare och medicinsk chef hos Doktor24. Det senare är ett Alerisägt bolag inom digitalt integrerad sjukvård där Tobias Perdahl ansvarar för ett trettiotal läkare som han rekryterat till bolaget.
– Jag tror mycket på att jobba i heterogena grupper, med män och kvinnor i olika åldrar, med olika erfarenheter och som inte bara utgörs av svenskar. Det tycker jag vi gör på Doktor24.
Han är förstås en stor förespråkare av e-hälsa. Om lindrigt sjuka patienter slipper gå till vårdcentralen blir fler besökstider tillgängliga för multisjuka patienter, är devisen. En annan käpphäst är patientperspektivet. Eller snarare bristen på det. Tobias Perdahl menar att patienten är en ofta bortglömd resurs när det gäller att driva utveckling.
– Vi behöver använda patienterfarenheter mer för att utveckla vården. Vi utgår från att vi har patientens bästa framför oss, men när vi mäter kvalitet är det klassiska processmått som ledtider och om man höll sig till riktlinjerna som är viktiga. Frågar vi patienten kanske det viktigaste är att kunna knyta skorna efter en strokebehandling, säger han.
Tobias Perdahl är specialistläkare i internmedicin och har jobbat med akutsjukvård i åtta år. Med en MBA-examen från Handelshögskolan i Stockholm i bagaget har han också varit bland annat managementkonsult på Boston Consulting Group.
– Sjukvården behöver samarbeta med andra professioner som ekonomer, ingenjörer och jurister. Vi som börjar jobba direkt efter en utbildning i vårdprofession kommer i princip aldrig att samarbeta med andra professioner. Det är begränsande, man saknar förståelse för de hävstänger som finns i att samarbeta med andra kompetenser och vi låter inte dessa kompetenser komma till sin rätt i sjukvården.
Är det skillnad på att chefa i offentlig och privat verksamhet?
– Ledtider för att ändra någonting baserat på data är enormt mycket kortare i ett health tech startup-bolag. I offentlig verksamhet har man ibland ledtider på flera år för att ändra något enkelt.
Om priset Framtidens ledare
■ Vinnaren prisas på Sjukvårdens ledarskapsdag den 6 december.
■ Vinnaren får en veckas ledarskapskurs på Harvard Business School med inriktning på värdebaserad vård. Dessutom erbjuds vinnaren en plats i mentor- och managementprogrammet i Sjukvårdens ledarskapsakademi.
■ Bakom Sjukvårdens ledarskapsakademi står: Akademiska sjukhuset, Aleris, Boston Consulting Group, Capio, Dagens Medicin, Ersta Diakoni, Karolinska universitetssjukhuset, Landstinget i Kalmar län, Michaël Berglund Executive Search, Pfizer, Region Östergötland, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västerbottens läns landsting.
Följande kriterier utgår juryn från i sin bedömning
■ Personen är chef eller har en annan ledarroll och är högst 45 år.
■ Han eller hon är en dedikerad, entusiastisk och engagerad ledare.
■ Har visat prov på strategisk förmåga och visionärt tänkande.
■ Har visat god förmåga att driva förändring och utveckla verksamheten.
■ Har en god samarbets- och kommunikationsförmåga.
■ Tar tillvara och utvecklar sina medarbetares kompetenser.
■ Uppfyller verksamhetens mål.
■ Personen i fråga har ett ständigt patientfokus i sitt ledarskap. Personen har egna tankar kring detta, och driver sitt ledarskap med tydlig koppling till patientens bästa.
Fakta Tobias Perdahl
Utbildning: Läkarprogrammet vid Karolinska institutet. MBA-examen vid Handelshögskolan i Stockholm.
Gjort tidigare: Tidigare chef för akuten på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.
Kuriosa: Talar ryska. Gjorde lumpen vid Försvarets radioanstalt, FRA.
Om jag var sjukvårdsminister för en dag: Jag skulle snabbt ställa krav på att alla vårdverksamheter kontinuerligt ska rapportera in data på kvalitet och utfall som tar in patientperspektivet. Inte bara till politikerna, utan till de som jobbar på golvet med patienter och direkt till patienterna. Vi i vården vill göra ett bra jobb, men får vi aldrig återkoppling finns risken att man varken vet eller motiveras att bli bättre.