Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Hans mål är att inte behövas

Publicerad: 30 november 2017, 12:15

Den 6 december koras vinnaren av utmärkelsen Framtidens ledare i sjukvården. Anders Jarlborg är en av tre finalister till priset, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi.


Anders Jarlborg är logistikexperten som tog klivet in sjukvårdsvärlden när familjen växte och frun tyckte att det fick vara nog med alla tjänsteresor som höll honom borta från hemmet.

– Jag har ingen medicinsk bakgrund. Jag var kund­ansvarig mot storkunder på Posten Logistik och var tvungen att resa mycket när vårt tredje barn var på gång. Jag minns att min fru undrade om jag kunde hitta ett mindre lokalt företag i Göteborg att jobba på. Då blev det Sahlgrenska, säger han.

Anders Jarlborg är utbildad vid Chalmers och Handelshögskolan i Gävle. Han hade arbetat nära tio år i logistikbranschen när han kom till Sahlgrenska universitetssjukhuset 2012. Tre år senare blev han verksamhetschef för medicinsk administration, en verksamhet han fort­farande leder.

– Vi är 160–170 medarbetare och arbetar främst med administration där mycket fokus ligger på utveckling av processer, produktionsplanering och ständigt förbättringsarbete, säger Anders Jarlborg.

När han tog över som verksamhetschef saknades 18 medicinska sekreterare. Anders Jarlborg drog då i gång ett projekt för att fylla de vakanta platserna. Sekreterarna erbjöds till exempel att arbeta hem­ifrån en viss tid varje vecka, vilket visade sig vara ett smart drag.

– Då blev det genast lättare att rekrytera och nu har vi till och med kö till platserna, säger han.

Hans egna mål som verksamhetschef är att göra sig själv överflödig.

– Det borde vara alla chefers dröm att inte be­hövas. Jag vill inte detaljstyra, utan försöker att skapa en kultur där man kommer till mig för att bolla idéer. Mycket kommer då upp på bordet och många alternativ finns att välja på, även om det är jag som i slutändan avgör när beslut tas.

För Anders Jarlborg är kommunikation och prestige­löshet viktigt. Han vill skapa en trygg arbetsmiljö där det är högt i tak och alla känner delaktighet. Som gammal fotbollsspelare är han en stor anhängare av klyschan ”laget före jaget”.

– Man tar vinster och motgångar ihop. Och aldrig hänga ut eller skuldbelägga någon. Det är väldigt basic, säger Anders Jarlborg.

Som en outsider i vårdvärlden tycker han det finns mycket att vinna på att plocka in kompetenser från andra branscher. Det vidgar perspektiven.

– Precis som en läkare har sina kunskaper har jag som magister i logistik mina. Jag har lärt mig hur man strukturerar upp, planerar och jobbar strategiskt, säger Anders Jarlborg.

Han påpekar att Sverige har bra sjukvård och att utmaningarna kanske inte alltid är medicinska, utan det kanske i stället är logistiken och stödfunktionerna runt omkring som behöver förbättras.

– Då kan förutsättningar skapas så att de som jobbar kliniskt verkligen får jobba kliniskt.

Fast det kan vara svårt att få den stundtals ­hierarkiska sjukvården att lyssna på en utanför det egna skrået.

– Man blir så klart ifrågasatt en del i början. ”Hörrudu, vi gör inte Volvobilar här”, typ.

Hur hanterade du det?

– Det är otroligt viktigt att jag har på fötterna, håller mig till fakta och är ordentligt påläst. Det märker jag väldigt tydligt även i dag.

Om priset Framtidens ledare

■ Vinnaren prisas på Sjukvårdens ledarskapsdag den 6 december.
■ Vinnaren får en veckas ledarskapskurs på Harvard Business School med inriktning på värdebaserad vård. Dessutom erbjuds vinnaren en plats i mentor- och managementprogrammet i Sjukvårdens ledar­skaps­akademi.
■ Bakom Sjukvårdens ledarskaps­akademi står: Akademiska sjukhuset, Aleris, Boston Consulting Group, Capio, Dagens Medicin, Ersta Diakoni, Karolinska universitetssjukhuset, Landstinget i Kalmar län, Michaël Berglund Executive Search, Pfizer, Region Östergötland, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västerbottens läns landsting.

Följande kriterier utgår juryn från i sin bedömning

■ Personen är chef eller har en annan ledarroll och är högst 45 år.
■ Han eller hon är en dedikerad, entusiastisk och engagerad ledare.
■ Har visat prov på strategisk förmåga och visionärt tänkande.
■ Har visat god förmåga att driva förändring och utveckla verksamheten.
■ Har en god samarbets- och kommunikationsförmåga.
■ Tar tillvara och utvecklar sina medarbetares kompetenser.
■ Uppfyller verk­sam­hetens mål.
■ Personen i fråga har ett ständigt patientfokus i sitt ledarskap. Personen har egna tankar kring detta, och driver sitt ledarskap med tydlig koppling till patientens bästa.

Fakta Anders Jarlborg

Utbildning: Industriell ekonomi vid Högskolan i Gävle. Civilekonom och master inom logistik vid Chalmers/Handelshögskolan i Göteborg.
Gjort tidigare: Arbetat med logistik inom bland annat Posten Logistik och rederibranschen.
Fritid: Jakt och båtliv.
Om jag var sjukvårdsminister för en dag: Vore jag så högt upp skulle jag titta på logistiken och stödfunktionerna runt dem som arbetar kliniskt. Ta ett nationellt grepp och hålla mig till ett minimalt antal system. Just nu är det mycket stuprör.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev