Utmärkelser
Hans okunskap blev en framgångsfaktor
Publicerad: 16 november 2016, 09:00
Erik Johnsson.
Foto: Pax Engström Nyström
Erik Johnsson är psykologen som utan erfarenhet blev verksamhetschef på en utdömd vårdcentral. Genom positiv anda och förmåga att skapa goda relationer fick han ett ”omöjligt uppdrag” på fötter.
I januari 2015 tillträdde Erik Johnsson, ung och oerfaren, som chef på Cityhälsan centrum i Norrköping. En vårdcentral som då hade stora problem men som idag har visioner om att leda primärvårdens utveckling i Sverige.
– Jag minns första dagen när jag tänkte ”vad i all sin dar gör en vårdcentralchef?”
Han kom från en konsulttjänst på ett psykologföretag och trivdes väldigt bra där han var. Men han hade också en önskan om att få vara med och driva utvecklingen inom svensk sjukvård utifrån de idéer han fått som psykolog på en vårdcentral.
– På pappret var det egentligen ett omöjligt uppdrag och det var bara två personer som uppmuntrade mig till att ta chansen, alla andra avrådde mig och sa att jag kommer att gå under.
Efter att två av fem offentligt drivna vårdcentraler i Norrköping lagts ned på grund av låg bemanning och dålig tillgänglighet, ökade belastningen på Cityhälsan centrum. Från ena dagen till den andra ökade antalet listade patienter med 7 000, och det var då de verkliga problemen började berättar Erik Johnsson. Personalen flydde verksamheten och underskotten i budgeten var stora.
– Man söker ett omöjligt uppdrag för att man ser att det finns förutsättningar att göra något nytt. Men också utifrån att det inte finns en rädsla för att misslyckas, jag tror också att jag inte bara kan sitta och se på när saker inte fungerar.
Tillsammans med medarbetarna formade Erik Johnsson vårdcentralens mål som fått leda när svåra beslut ska tas. Han har valt att fokusera på det positiva.
– Det är en helt fantastisk känsla att börja en morgon med att lyfta fram goda exempel från dagen innan. För det vi uppmärksammar gör vi också mer av.
En stor del av Erik Johnssons arbete har handlat om att rekrytera medarbetare som har förutsättningar för att vara med och utveckla vårdcentralen, och att få dem att stanna och trivas. Han har infört fallbaserade intervjuer och ett sex månaders introduktionsprogram, där nya medarbetare får lära sig arbetet på vårdcentralen samtidigt som de får besöka vårdgrannar som akuten, psykiatrin och rehabiliteringen. Vilket tagits emot väl och skapat goda relationer dem emellan.
Erik Johnsson har haft stor nytta av sin bakgrund som psykolog. Han tror att en framgångsfaktor har varit hans egen okunskap som vårdcentralchef, och förmåga att lyssna och lita på medarbetarna. Att han är närvarande i det mellanmänskliga mötet ser han som en styrka och en viktig egenskap hos honom som ledare och chef.
– Om en dörr står öppen går jag gärna in och sätter mig ner istället för att gå förbi.
I dag har Erik Johnsson påbörjat sin utbildning för att bli specialist i arbets- och organisationspsykologi. Om fem år hoppas han att vara en av många rådgivare till den som då är sjukvårdsminister.
Erik Johnsson
Verksam som: Psykolog och verksamhetschef på vårdcentralen Cityhälsan centrum i Norrköping.
Ålder: 36 år.
Anställda: 30.
Förebild: Jag har inte en förebild. Dock inspireras jag dagligen av positiva beteenden från personer i min omgivning.
Oanad talang: Jag kan göra en fjäder av en höna, precis så och inte tvärt om.
Ser fram emot: Den dag då 65 miljoner människor inte längre behöver vara på flykt från sina hem.
VICTORIA MAAHERRA