Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Hon är årets dietist

Publicerad: 14 april 2022, 10:24

Christin Anderhov Eriksson

Foto: Pressfoto

Christin Anderhov Eriksson är dietist inom barnhälsovården i Region Östergötland och arbetar med bland annat behandling av obesitas hos barn i åldern fyra till tolv år. Hon har arbetat som dietist i drygt 30 år.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Grattis! Hur känns det att vara årets dietist?
– Jag tycker att det känns jätteroligt! Det tar ju ett litet tag att ta in det, men nu tycker jag att det känns roligt och bra att arbetet uppmärksammas.  

Varför tror du att du vinner det här priset i år?
– Det är lite svårt att säga. Kanske är det för att jag har jobbat inom det här området länge, och har kunnat driva och orkat ha tålamod att göra det så länge. Det finns ju flera olika arenor där man jobbar med frågorna, men kanske att det här var ett område som man vill belysa. 

Du jobbar som barndietist, hur kommer det sig att du valde att arbeta med just barns hälsa?
– Jag har länge jobbat som dietist i primärvården, så det är där jag har min bas. Min önskan är att alla barn ska ha rätt till hälsa, och det är en ganska stark drivkraft i sig. Det står i barnkonventionen att alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa, men då måste ju samhället backa upp det. Så det finns ett engagemang för frågan.  Det krävs ofta rätt mycket insatser, det räcker inte att bara ge råd. När jag arbetar kliniskt som barndietist arbetar jag bara med barnfetma, obesitas, och då jobbar jag i par med en psykolog. Att behandla barnfetma är svårt och det är svårt att nå normalvikt på ett barn som har utvecklat en barnfetma. 

Fotnot: Årets dietist delas ut av Dietisternas Riksförbund. 

 

 

Bianca Sporrong

Webbredaktör

bianca.sporrong@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev