Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Hon blev årets ledarskapsfrämjare

Publicerad: 6 december 2016, 15:40

Bild 1/2  

Foto: Pax Engström Nyström

Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting, har vunnit priset Årets ledarskapsfrämjare i sjukvården 2016, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi och där Dagens Medicin är en av initiativtagarna.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingCapio S:t Görans sjukhus

Hur känns det att få priset?

– Det känns väldigt roligt. Jag tycker det är viktigt att visa på att vi behöver bra ledare i vården och att det är roligt att vara ledare. Jag har varit mentor i Sjukvårdens ledarskapsakademi ända sedan start. Sedan bildade jag Ungt råd i Östergötland när jag jobbade där. Och jag har i alla möjliga sammanhang varit ute, bland till exempel studenter, och pratat om vikten av att vara chef och hur mycket man kan påverka.

Hur väcktes din egen lust till ledarskap?

– Jag tror att det ligger i min personlighet. Och det är jätteroligt att se andra växa och kliva in i ledarroller.

Vilka ledarskapsutmaningar står Stockholms läns landsting inför?

– Det är lika viktigt nu som alltid att man hittar bra ledare och att man också visar vad som kan vara roligt och utmanande. Det är ingen skillnad i Stockholm mot vad det är i övriga landet. Bra ledare behöver vi alltid.

Senaste halvåret har det varit mycket tal om upphandlingar i Stockholm med till exempel de nu riksbekanta stödstrumporna för 6 000 kronor paret. Är det kopplat till ledarskapsutmaningar?

– Nej det tycker inte jag. Det är andra faktorer som spelar in där.

Vad har du för framtidsplaner för ledarskapsutveckling?

– Jag är fortsatt mentor i Sjukvårdens ledarskapsakademi. Sedan har jag haft lite tankar på att göra något liknande det jag gjorde i Östergötland med ett ungt råd där syftet är att stimulera och visa, framförallt för yngre medarbetare, att det är roligt att vara ledare och hoppas på att några av dem kan tycka det.

Priset framtidens ledare 2016 går till Sofia Palmquist, vice vd, chef för programkontoret på Capio St Görans sjukhus. Motiveringen lyder: ”En entusiasmerande, nytänkande och visionär ledare som tar med sig hela sjukhuset och alla professioner på resan mot framtidens sjukvård. Årets pristagare skapar förutsättningar för nya former av möten mellan vård och patient som bättre än i dag kan matcha individens behov, rätt behandlingsnivå och typ av kontakt.”

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev