torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Hon föredrar ledstjärnor framför regler

Publicerad: 28 november 2018, 05:00

Verksamhetschefen Sara Banegas räknar inte på hur många patienter per dag som läkarna på Ekerö vårdcentral träffar.

Foto: Pax Engström Nyström

Den 6 december koras vinnaren av utmärkelsen Framtidens ledare i sjukvården. Sara Banegas är en av två finalister till priset, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi.


Mätbarhet är något som Sara Banegas, verksamhetschef för Ekerö vårdcentral, både uppskattar och skyr att använda sig av i sitt arbete. Sedan hon tillträdde 2015 har nyckeltal som omsättning, bemanning och patientantal följts upp, och det med glädje. Omsättningen har mer än fördubblats, antalet patienter har ökat med drygt 40 procent och en tidigare underbemannad personalstyrka har gått från 19 till 55 anställda.

Men individuella mätningar, av typen produktionskrav, förekommer inte i verksamheten.

– Hur många besök om dagen ska dina läkare ta? Jag får den frågan väldigt ofta och mitt svar är att jag inte har någon aning för jag räknar aldrig på det. Men jag upplever att många verksamheter presenterar det för sin personal som något som är väldigt viktigt, säger Sara Banegas.

Alla efter bästa förmåga – det verkar vara ett motto som i stället gäller i verksamheten. Att det skulle finnas de som glider med och utnyttjar systemet upplever inte Sara Banegas.

– Om det finns en förväntan i kontraktet att du kommer till arbetet och gör ditt allra bästa så gör människor i grunden det. Det finns mycket entusiasm för arbetet som man kan klå ihjäl om man säger att ”du ska göra si eller så”.

Ett mjukare förhållningssätt till individen och de anställda tycker Sara Banegas har varit av stor betydelse vid rekrytering, och numera står personal i kö för att få jobba på vårdcentralen, enligt henne.

– Jag tror att man måste ha någon grundprincip som är giltig för alla, och som man följer rakryggat även när det blåser. Men alla har olika behov som skiftar över tid och det behöver vi som arbetsgivare ta hänsyn till. Vi har därför utgått ifrån frågan: hur vill vi jobba? Jo, vi vill inte vara styrda av gemensamma scheman utan vi vill ha flextid.

Man måste ha någon grundprincip som är giltig för alla, och som man följer rakryggat även när det blåser

Som en del av Praktikertjänst kan Sara Banegas styra verksamheten på ett självständigt sätt. Att ha två patientdagar i veckan tycker hon är en grundläggande princip och en förutsättning för att leda utvecklingen av vården.

– Jag testar mina egna teser genom att jobba kliniskt. Det där som ingen säger men som känns, det snappar man upp på ett helt annat sätt.

En lärdom hon har dragit är ändå att inte låta det kliniska arbetet ta över utan att låta chefskapet prioriteras.

– I början hade vi ett sånt enormt behov av läkarresurser att jag ryckte in och prioriterade det arbetet före arbetet som verksamhetschef. Det blev helt ohanterligt tidsmässigt. Det var svårt att planera det strategiska planeringsarbetet framåt. Personalen förtjänar en chef som har tid för att vara chef.

Framöver hoppas Sara Banegas skapa en mer hanterbar struktur för de tjugotal sjuksköterskor som ena dagen har väldigt lite att göra för att dagen efter ha så mycket att ”ingen vill komma tillbaka dagen därpå”. Det politiska läget för stunden och det politiska inflytandet överlag är dock något som försvårar långsiktigheten. För stunden finns inget avtal för 2019 och budget läggs utifrån 2018.

– De yttre förhållandena är den största utmaningen. Vi får ett avtal som gäller för ett år i taget med sextio dagars uppsägningstid och då kan det i princip vara så att vi kör rakt åt höger i det ena avtalet och sen med sextio dagars varsel ska vi svänga åt vänster. Som chef är det en otroligt svår miljö att förhålla sig till.

Hur lyckas du förhålla dig till den miljön?
– Genom att hitta en kärnverksamhet som jag är stolt över och sedan försöka att försvara den från de yttre omständigheterna.

Kort om Sara Banegas

Ålder: 43 år.
Utbildning: Läkarlinjen vid Karolinska institutet i Stockholm.
Gjort tidigare: ST-läkare i allmänmedicin vid Lisebergs vårdcentral och specialist i allmänmedicin vid To Care HLM Solna Sundbyberg.

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev