Utmärkelser
Hon styrde upp kaos i Skåne
Publicerad: 30 november 2017, 12:15
Carolina Samuelsson är 42 år och bor i Malmö. Hon är verksamhetschef för VO intensiv- och perioperativ vård vid Skånes universitetssjukhus.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Den 6 december koras vinnaren av utmärkelsen Framtidens ledare i sjukvården. Carolina Samuelsson är en av tre finalister till priset, som delas ut av Sjukvårdens ledarskapsakademi.
I tre år har Carolina Samuelsson varit verksamhetschef för intensiv- och perioperativ vård vid Skånes universitetssjukhus. När hon kom dit var bristen på läkare akut och arbetet plågat av interna stridigheter. I dag är läget ett annat.
Carolina Samuelsson beskriver hur hon hösten 2014 blev chef för en verksamhet som under flera år hotats av omorganisationer, uppdelningar och fusioner.
– De flesta ST-läkare lämnade oss när de blev specialister. På de bästa ställena fanns oro, apati och trötthet, på de sämsta kändes det nästan som fritt fall.
Hon har lett arbetet med att fusionera det som 2014 var två kliniker i Lund och Malmö. En stor del av jobbet har varit att hitta chefer med rätt kompetens och hon har i stort sett rekryterat en helt ny ledningsgrupp. I dag uppvisar verksamheten sjunkande sjuktal, mer operationssjukvård per anställd, mer klinisk forskning bedrivs och till varje utannonserad ST-tjänst söker fler än tio.
– Det känns fantastiskt att se resultat och jättemotiverande att fortsätta. Prio ett för mig 2014 var att hitta gänget som tillsammans med mig skulle bygga upp, fokusera och tydliggöra. Vi behövde åstadkomma en kulturförändring. Få till stånd andra samtal än de som bryter ner och i stället stärka och utveckla, säger Carolina Samuelsson.
Intensiv- och perioperativ vård, VO IPV, är ett av de största verksamhetsområdena vid Skånes universitetssjukhus med cirka tusen medarbetare. Det ansvarar för majoriteten av sjukhusets anestesi-, intensivvårds- och operationsverksamhet.
– Vi driver bland annat fem egna operationsavdelningar, två steriltekniska enheter, två intensivvårdsavdelningar, avancerad smärtbehandlingsverksamhet och strävar efter att erbjuda sjukvård, forskning och utbildning i världsklass, säger Carolina Samuelsson.
Hon beskriver sig själv som en duktig lyssnare som inte sökt sig till chefsrollen. I stället är det andra som har lyft fram henne.
– Jag var ST-läkare när jag första gången blev chef. Man behöver inte vara den mest seniora för att leda på ett konstruktivt sätt. Det gäller att ha bra chefer runt sig, förstå verksamheten, använda sitt mandat och jobba stenhårt.
Är du en chef som ser andra?
– Ja, det tror jag. Jag tycker att det är viktigt att lyfta fram andra, säger hon.
Sjukvården har i dag pressade budgetar, men också stora resurser.
– Sverige har en massa läkare och sjuksköterskor, utmaningen är att få utväxling på den kapaciteten. Läkare måste vilja vara med och leda, driva och utveckla vården. Och också förstå hela vårdteamets totala resurser och hur alla professioner kan bidra.
Hon tror sjukvården måste arbeta mer med preventiva åtgärder i framtiden.
– Vad vill vi åstadkomma? Jo, en friskare befolkning, säger Carolina Samuelsson.
Varför blev du läkare?
– Intresset för hur saker och ting hänger ihop. Jag visste att jag ville forska och valde läkarutbildningen som är en konkret yrkesutbildning. Och se som det blev – just nu är jag mest chef och väldigt lite forskare och läkare.
Om priset Framtidens ledare
■ Vinnaren prisas på Sjukvårdens ledarskapsdag den 6 december.
■ Vinnaren får en veckas ledarskapskurs på Harvard Business School med inriktning på värdebaserad vård. Dessutom erbjuds vinnaren en plats i mentor- och managementprogrammet i Sjukvårdens ledarskapsakademi.
■ Bakom Sjukvårdens ledarskapsakademi står: Akademiska sjukhuset, Aleris, Boston Consulting Group, Capio, Dagens Medicin, Ersta Diakoni, Karolinska universitetssjukhuset, Landstinget i Kalmar län, Michaël Berglund Executive Search, Pfizer, Region Östergötland, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västerbottens läns landsting.
Följande kriterier utgår juryn från i sin bedömning
■ Personen är chef eller har en annan ledarroll och är högst 45 år.
■ Han eller hon är en dedikerad, entusiastisk och engagerad ledare.
■ Har visat prov på strategisk förmåga och visionärt tänkande.
■ Har visat god förmåga att driva förändring och utveckla verksamheten.
■ Har en god samarbets- och kommunikationsförmåga.
■ Tar tillvara och utvecklar sina medarbetares kompetenser.
■ Uppfyller verksamhetens mål.
■ Personen i fråga har ett ständigt patientfokus i sitt ledarskap. Personen har egna tankar kring detta, och driver sitt ledarskap med tydlig koppling till patientens bästa.
Fakta Carolina Samuelsson
Utbildning: Läkarprogrammet vid Uppsala universitet, doktorsexamen i neurovetenskap.
Gjort tidigare: Verksamhets- och läkarchef vid Halland sjukhus i Halmstad.
Kuriosa: Har gått gymnasium i Wales. Undervisat i biologi i Indien.
Om jag var sjukvårdsminister för en dag: Jag skulle skapa en treårig högskoleutbildning till operationssjuksköterska dit man kan söka direkt efter gymnasiet. Då breddar vi rekryteringsbasen, kortar utbildningstiden och får möjlighet att försörja Sverige med denna viktiga nyckelkompetens som vi i dag har alarmerande brist på.