måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Hon vill se snabba resultat på skärmen

Publicerad: 16 november 2016, 09:00

Prinsessan Sofia delar ut pris till Framtidens ledare i sjukvården till Sofia Palmquist, vice VD, chef för programkontoret, på Capio S:t Görans Sjukhus, på Sjukvårdens ledarskapsdag den 6 december 2016 på Karolinska institutet.

Foto: Pax Engström Nyström

Hon vill verka för att utveckla sjukvården, och det ska gå snabbt. Sofia Palmquist, vice vd på S:t Görans sjukhus i Stockholm, har fått priset Framtidens ledare i sjukvården 2016.


Denna intervju publicerades ursprungligen 16 november inför juryns arbete att utse en vinnare. På tisdagen 6 december avslöjades att Sofia Palmquist vunnit.

Sofia Palmquist är ekonom och sedan 2007 är hon vice vd och chef för programkontoret på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Det innebär att hon arbetar med att skapa förutsättningar för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms läns landsting, SLL, men också inom S:t Görans väggar.

– Vi försöker exempelvis hitta sätt att göra patienterna än mer delaktiga i sin vård med stöd av e-hälsotjänster. Och tillsammans med mitt team ansvarar jag för vårt vårdval med landstinget. Där arbetar vi med att skapa förutsättningar för nya arbetssätt, nu tittar vi på ersättningsmodeller som kan stödja utvecklingen.

Inom sjukhuset arbetar Sofia Palmquist nära både vd och verksamheten. Hon har bland annat sett till att sjukhuset syns i sociala medier och startat ett patientinvolveringsprojekt. I projektet får patienterna chans att lämna feedback på hur de har upplevt vården, i anslutning till att de skrivs ut från sjukhuset. Resultaten visas sedan upp på skärmar så att både besökare och personal kan se dem.

– Det ger oss möjlighet att löpande följa hur patienterna upplever vården, vad vi gör bra och vad de vill att vi förbättrar.

Sofia Palmquist är också avtalsansvarig mot SLL och har drivit arbetet för att vinna sjukhusets anbud för fortsatt drift. Ett kontrakt värt miljarder.

– Landstinget tittade bland annat på hur vi ska kunna leverera god kvalitet och tillgänglighet. Det var ett stort strategiarbete att titta på var vi är någonstans, vart vi ska och hur vi tar oss dit.

Att prata om varför man gör saker, i stället för att endast prata om vad som ska göras, tycker Sofia Palmquist är viktigt. Det är så hon vill skapa en gemensam grund och förståelse för det som ska göras i exempelvis nya arbetssätt.

– Det handlar om att hitta sätt att engagera, motivera och inspirera medarbetarna. Att det spelar roll för var och en som är delaktig.

Att fråga sig varför handlar också om att se på det man gör med andra ögon, att försöka förstå det man gör och fundera över hur man kan göra annorlunda. Men också att våga prova något nytt, enligt Sofia Palmquist.

– Om vi gör som vi alltid har gjort landar vi i samma utfall. Och det är alla medarbetare som vet vad som fungerar och inte fungerar, det vet inte jag.

Under sina nio år på S:t Görans sjukhus har Sofia Palmquist alltid varit nära det dagliga arbetet och mycket har kretsat kring internutveckling och nya arbetssätt utifrån smidigare patientflöden.

– Om vi tillsammans vet var vi är och vad vi vill åstadkomma så finns det en enorm kraft i organisationen.

– Jag vill så gärna att vi ska ta oss framåt. Jag älskar fart! Men jag vet att det är viktigt att stanna upp och reflektera ibland.

Sofia Palmquist

Verksam som: Vice vd, och chef för programkontoret, på S:t Görans sjukhus i Stockholm.
Ålder: 40 år.
Anställda: Direkt chef för sex personer, vice vd för 2 000.
Förebild: Många inspirerar och bidrar med olika perspektiv – familjen, vänner och arbetskamrater – och företag som förändrar vårt sätt att se och agera.
Oanad talang: En fena på att fickparkera.
Ser fram emot: Framtiden – vi befinner oss i en fantastisk tid, utvecklingen går snabbt och vi har möjlighet att tillsammans utveckla ny kunskap och ta fram lösningar som vi i dag bara kan drömma om.

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev