Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Ihopkopplade e-tjänster ger barnonkologen Guldpillret

Publicerad: 5 december 2017, 11:18

Barnonkologen på Karolinska universitetssjukhuset prisas för att med sin enkla e-tjänstlösning ha ökat patientsäkerheten och minskat arbetsbelastningen för personalen. I projektet deltar, från vänster: Margareta af Sandeberg, Therese Sjöberg, Karin Ilien och Arja Harila-Saari.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Barnonkologen på Karolinska universitetssjukhuset får årets Guldpiller för att ha förbättrat underhållsbehandlingen för barn med blodcancer.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


På Karolinska universitetssjukhuset i Solna kan familjer med barn som har akut lymfatisk leukemi numera själva styra stora delar av vården med hjälp av den nationella e-tjänsten PEP, patientens egen provhantering, från Vårdguiden 1177.

Barnonkologen har kopplat tjänsten till meddelandefunktionen i 1177, och skapat en lösning som ökat patientsäkerheten och minskat arbetsbelastningen för personalen.

– Det känns jätteroligt att det uppmärksammas. Vi har löst ett väldigt jobbigt problem för både familjer och personal genom att sätta ihop tekniskt enkla saker till en bra funktion, säger Therese Sjöberg, specialistssjuksköterska och innovationsledare på Innovationsplatsen vid Karolinska.

Underhållsbehandlingen för barn med akut lymfatisk leukemi pågår under 1,5 år och består av två olika cytostatika tabletter vars dos kan behöva justeras varje vecka. Den nya dosen utgår alltid ifrån blodprover som barnet tar varje vecka.

Med den nya lösningen kan föräldrar själva beställa provtagning digitalt på labb och ta del av provsvaren via 1177 samtidigt som vården. Eventuell ny dosering skriver läkaren enkelt in i meddelandefunktionen, en arbetsprocess som i dag omfattar två steg jämfört med tidigare sju när det gjordes analogt.

Idén att koppla meddelandefunktionen i 1177 till PEP föddes när Therese Sjöberg som nyanställd på Innovationsplatsen för drygt två år sedan pratade med familjer och personal på barnonkologen. Föräldrarna tyckte att det var jobbigt att inte ha kontroll på provsvar. Studier visade också att närmare 20 procent hade missuppfattat ordinationen efter att ha fått en uppdaterad dos per telefon. En annan lärdom var att cirka 10 procent av alla telefonsamtal som belastar slutenvården rör frågor om just provsvar eller avsaknad av remiss till provtagning.

Tidigare var det läkare som ringde upp och berättade om resultat och eventuell ny dos. Väntan på de telefonsamtalen skapade oro och stress hos alla parter.

– Alla klarar inte av att vänta på svar. Föräldern vet att vi har fått svaret men att den kanske inte kan få besked förrän i morgon. Vissa föräldrar ringde till oss. Det har varit ett stressmoment. Skulle vi identifiera de mest oroliga och vara snabbare med att ringa till dem? Nu loggar de själva in på sin dator eller mobil och får resultatet och ordinationen, säger Margareta af Sandeberg, sjuk­sköterska vid barnonkologen.

Planen är att under våren låta fler diagnosgrupper på Karolinska universitetssjukhuset ta del av lösningen. Vilka är ännu inte bestämt, men enligt Therese Sjöberg passar metoden alla kroniska grupper som behandlas under en längre tid.

– Sedan vill vi sprida de här i hela Stockholms läns landsting men också berätta om det nationellt, säger hon.

– Vi har precis börjat komma i gång. Det är bara barnonkologen på Karolinska som gör det här i dag och det är ungefär 60 barn som har underhålls­behandling, men alla är inte i gång ännu, säger Therese Sjöberg.

PEP

Patientens egen provhantering har tagits fram av Stockholms läns landsting och Karolinska institutet.

E-tjänsten levereras via 1177 Vårdguiden till alla landsting och regioner. PEP och dosering via meddelandefunktionen passar alla kroniska patientgrupper.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev