Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Minnesklinik i Skåne vinner Guldskalpellen

Publicerad: 27 maj 2015, 14:30

Vinnare av Guldskalpellen 2015.

Foto: Pax Engström Nyström

Årets förnyare i sjukvården är Minneskliniken vid Skånes universitetssjukhus. I år koras även årets banbrytare och årets entreprenör.

Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Året förnyare har utvecklat ett kvalitetsregister för att systematiskt registrera och kartlägga psykiska och beteendemässiga symtom hos patienter med demens. Med stöd av registret har de etablerat ett modernt och kunskapsbaserat arbetssätt i demensvården i hela Sverige.

Lennart Minthon, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Minneskliniken på Skånes universitetssjukhus tog emot priset för årets förnyare:

– Det känns helt underbart. Jag är väldigt glad för att vårt arbete har kunnat sätta fokus på en grupp patienter som tidigare varit så misskött. Jag är otroligt stolt, säger han till Dagens Medicin.

Så här lyder juryns motivering: ”Årets förnyare i sjukvården har skapat ett interaktivt och kraftfullt arbetsverktyg som förbättrar vården och omsorgen för en patientgrupp som vården tidigare stod handfallen inför. Genom att systematiskt registrera och kartlägga psykiska och beteendemässiga symtom hos patienter med demens har pristagarna med imponerande snabbhet lyckats etablera ett modernt och kunskapsbaserat arbetssätt i demensvården i hela Sverige.”

Guldskalpelljuryn har även utsett pristagare i två nya kategorier, årets entreprenör och årets banbrytare.

Årets banbrytare är fysioterapeuten Kristina Areskoug-Josefsson, Värnamo sjukhus, med en pionjärinsats för att öka kunskapen om sexuell hälsa hos patienter med kroniska sjukdomar, framför allt inom reumatologin.

I sitt tacktal berättade Kristina Areskoug-Josefsson om den äldre mannen vars ord skakat om henne så pass att hon hittade rätt yrkesgärning.

– Han sade att det bästa med sjukgymnastiken han fått var vad det gjort för hans sexliv.

Årets entreprenör är Nässjö Utbildningscentrum vid Nässjö vårdcentral, som satsat på ett kompetenscentrum för utlandsutbildade läkare.

Distriktsläkaren och utbildningsledaren Dorte Kjeldmand lyfte fram det strukturerade arbetet med rekrytering, urval, introduktion och kompetensvärdering av utlandsutbildade läkare med en helhetssyn på deras egna och deras familjers behov och integration.

– Det är otroligt roligt och en ära att få arbeta med dessa modiga och motiverade kollegor, säger Dorte Kjeldman, som höll tacktalet för årets entreprenör Nässjö utbildningscentrums räkning.

De tog alla emot sina priser i dag, på Guldskalpellens dag. Vinnarna får ett utbildningsstipendium på 10 000 kronor vardera.

Om utmärkelsen Guldskalpellen:

Guldskalpellen instiftades 2006 av tidningen Dagens Medicin och delas i år ut för tionde gången. Syftet är att uppmärksamma och belöna en eller flera personer som har visat prov på nytänkande och engagemang i svensk hälso- och sjukvård. Guldskalpellen ska inspirera till ökad kvalitet i sjukvården, till nytta för både anställda och patienter. De nominerade bidragen har bedömts av en jury med sju företrädare för olika delar av svensk sjukvård: Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin, juryordförande, Boel Andersson Gäre, professor i kvalitetsförbättring och ledarskap vid Hälsohögskolan i Jönköping, Kerstin Nilsson, ordförande i Svenska läkaresällskapet, Katarina Stolt Simfors, distriktsläkare i Jönköping och krönikör i Dagens Medicin, Nicole Silverstolpe, programchef för Framtidens hälso- och sjukvård på Södersjukhuset, Peter Graf, vd för Tiohundra, Patrik Göransson, ordförande i Svensk förening för psykosocial onkologi och rehabilitering.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev