Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Minskad förskrivning av sömnmedel vinner Guldpillret

Publicerad: 4 december 2019, 12:00

Katarina Jervelind och Jennifer Mikosch Norrlidens hälsocentral i Region Kalmar län tog emot Guldpillret. Här flankerade av juryns ordförande Robert Ström och Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin.

Foto: Pax Engström

Genom att se över gamla vanor och erbjuda patienterna andra behandlingsalternativ lyckades Norrlidens hälsocentral i Region Kalmar län minska förskrivningen av sömnmedel. Därför prisas de med Guldpillret.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelSömnstörningarRegion Kalmar län

Juryn motiverar valet så här:

”För ett engagerat teamarbete som kan inspirera fler, har årets vinnare tagit itu med ett allvarligt hälsoproblem med en kraft som bara uppstår på vårdgolvet. Med stöd av förskrivningsstatistik och översyn av gamla vanor, får personer med sömnproblem fler och bättre alternativ till sömnmedel och därmed mätbart bättre läkemedelsanvändning. Ett beundransvärt initiativ som gett hållbar förändring för både personal och patienter.”

– Sömnmedel är en läkemedelsbehandling där det är särskilt angeläget att vården hanterar förskrivning försiktigt. Genom personalens eget förbättringsarbete har årets vinnare i projektform lyckats komma åt ett problem för patienter som många andra vårdgivare kan känna igen sig i, säger Robert Ström, vd för Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande.

– Det är en stor ära. Vi känner oss hedrade och stolta, sa verksamhetschefen Katarina Jervelind som tillsammans med kollegan Jennifer Mikosch, medicinskt ansvarig läkare, tog emot utmärkelsen å personalens vägnar.
– Vi gjorde det tillsammans med hela personalgruppen, med och för våra patienter, fyllde Jennifer Mikosch i.
Framgångsreceptet, enligt de båda, var att involvera och fortbilda alla på vårdcentralen i projektet, från den som sitter i luckan till labbpersonalen liksom en stor portion uthållighet.

Guldpillret delas i år ut för tionde gången. Priset instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen och Dagens Medicin, och sedan 2017 står även branschbevakaren Apoteksmarknaden bakom utmärkelsen. Syftet med priset är att uppmärksamma behovet av en bättre och säkrare läkemedelsanvändning, för att minska risken för läkemedelsskador. Vinnarna får ett utbildningsstipendium på 50 000 kronor samt ett diplom.

I juryn för Guldpillret ingår dessutom Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Lotta Håkansson, förbundsordförande för Reumatikerförbundet, Thomas Lönngren, tidigare chef European Medicines Agency, nu verksam som konsult, Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet, Märit Johansson, ordförande i Apotekarsocieteten, Mikael Hoffmann, ordförande i Svenska Läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, Christina Kennedy, chefredaktör, Dagens Medicin och Apoteksmarknaden.

Relaterat material

Goda exempel tävlar om Guldpillret 2019

DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev