Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Missa inte att nominera till Guldpillret – deadline 29 augusti

Publicerad: 5 maj 2021, 05:31

Fjolårets vinnare av Guldpillet. Måns Lööf, verksamhetsutvecklare på BUP i Region Gävleborg, med HIPR, den app som barn- och ungdomspsykiatrin och företaget Medilevel fick Guldpillret för.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Har ni gjort något riktigt bra för att förbättra patienternas läkemedelsbehandling? Då finns chansen att vinna Guldpillret.


För 2021 har nomineringstiden gått ut och vinnaren avslöjas den 30 september. Men kanske är det din tur att nomineras nästa år?

Här är några exempel på områden som kan belönas med Guldpillret:

- Nya arbetssätt och metoder som förbättrar kvaliteten och säkerheten i läkemedelsanvändningen och leder till ökad patientsäkerhet.

- Tjänster och teknik som ökar kunskapen om läkemedel hos personal och patienter och minskar risken för felaktig läkemedelsanvändning.

- Forskning som bidrar till en förbättrad läkemedelsanvändning.

I sin bedömning tittar juryn bland annat på innovationshöjd, om arbetet har gett resultat i form av bättre kvalitet och nytta för patienterna, samt hur skalbart projektet är.

Läs också: Här är alla tidigare vinnare 

Årets pristagare kommer att presenteras torsdagen den 30 september i direktsändning på ett webbinarium om läkemedel i sjukvårdens vardag. Programmet tar upp en rad aktuella frågor på agendan för arbetet med att göra läkemedelsanvändningen bättre och säkrare. 

– Det är många som jobbar ambitiöst för att patienterna ska få en bra och säker läkemedelsbehandling. Det pågår arbeten i vård och omsorg på alla nivåer, hos myndigheter, på apotek och i läkemedelsbranschen, och det finns spännande samarbetsprojekt mellan sjukvård, apotek, företag och forskning. Vi hoppas att få se många av dessa projekt som nomineringar till Guldpillret, säger Robert Ström, vd i Läkemedelsförsäkringen och juryns ordförande. 

Guldpillret instiftades 2010 av Läkemedelsförsäkringen. Under alla år har Guldpillret delats ut i samarbete med Dagens Medicin.

Förra årets pristagare var barn- och ungdomspsykiatrin, bup, i Region Gävleborg tillsammans med företaget Medilevel för deras arbete med appen HIPR, ett digitalt system för uppföljning av behandling med adhd-läkemedel. 

Läs också: ”Mycket pengar att spara på bättre användning av läkemedel”

Då var det cirka 40–60 procent av patienterna som använde appen. I dag är andelen högre.

– Pandemin har drivit på utvecklingen mot färre fysiska möten på mottagningarna, berättar Måns Lööf, verksamhetsutvecklare på BUP i Region Gävleborg. 

Han berättar också att det finns ett stort intresse från barnpsykiatrin i andra regioner för att börja använda HIPR. 

Prispengarna, 100 000 kronor, har bland annat gått till att förbättra informationen till patienterna. Och givetvis till tårta till alla medarbetare.

Maja Florin, projektledare Guldpillret

Nomineringstiden är slut

För frågor om Guldpillret, kontakta projektledare Maja Florin, maja.florin@dagensmedicin.se 070-691 24 39.

Juryn som utser vinnarna

Vinnaren av Guldpillret utses av en jury med företrädare för sjukvård, apotek, patienter, läkemedelsindustri och forskning.

I årets jury ingår Robert Ström, vd Läkemedelsförsäkringen (ordförande), Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet, Mikael Hoffman, ordförande i Svenska läkaresällskapets kommitté för läkemedelsfrågor, chef för stiftelsen Nepi, nätverket för läkemedelsepidemiologi, Märit Johansson, ordförande Apotekarsocieteten, Kristina Dunder, senior expert på Läkemedelsverket samt svensk ledamot i CHMP, den vetenskapliga kommittén för humanläkemedel hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, Lars L Gustafsson, professor i klinisk farmakologi, Karolinska institutet, Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet, Malin Parkler, vd Pfizer och Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev