Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

Mobilen som håller koll på patienten fick årets IT-pris

Publicerad: 5 december 2006, 13:12

Ett IT-stöd för trådlös övervakning av EKG, blodtryck och diabetes vann Dagens Medicins tävling "Sjukvårdens IT-pris 2006". Segraren korades i förra veckan vid en ceremoni på Riksstämman i Göteborg.


Totalt 46 bidrag deltog i tävlingen. Tre av dessa var med i finalen som leddes av IT -juryns ordförande Lars Gatenbeck, läkare och vd för GZ Group i Stockholm. Ett pris för årets bästa IT -idé delades ut vid samma ceremoni, liksom ett extra hedersomnämnande.

Första pris gick till Bodykom Series, ett IT -stöd för diagnos och övervakning av i första hand EKG , men systemet kommer att utvecklas även för blodtryck och diabetes. Patienten utrustas med sensorer, som kontinuerligt registrerar EKG . Utrustningen kommunicerar via trådlös radioteknik med en särskild mobiltelefon som patienten har. Hälsouppgifterna skickas vidare till en databas, och därifrån till läkare.

Slår larm vid onormala värden
I mobiltelefonen finns även en "beslutsmotor" som reagerar om värdena är onormala.Vid oroväckande värden kan sjukhus eller ambulans larmas direkt, eventuellt kopplat till en positionsangivelse.

En spännande produkt där man på ett kreativt sätt satt samman välbeprövade komponenter, ansåg IT -juryn. För patienten innebär
IT -stödet en tryggare vardag, ökad rörlighet och möjligheter till ett mer normalt liv.

IT -stödet har utvecklats av Kiwok i samarbete med HP , Telia Sonera, Wip och Fair Isaac.

– Självklart hoppades vi att vi skulle vinna, men vi visste också att konkurrensen var hård. Det här känns verkligen jätteroligt och vi ser priset som ett bevis för att vi tänkt rätt, sade Kiwoks vd Björn Söderberg efter prisceremonin.

På andra plats i tävlingen kom Läkemedelsgenomgångar på distans som är en IT -lösning där man vill förenkla och kvalitetssäkra läkemedelsgenomgångar i särskilda boenden. Symtomskattning, diagnos och aktuell läkemedelslista analyseras med hjälp av medicinska beslutsstöd som genererar ett automatiskt utlåtande.

Bakom tävlingsbidraget står Röda korsets sjukhus i samarbete med Stockholms läns landsting, Carema, MD in Touch, ITK Pharma, IQ Responsum med flera.

IT -juryn fastnade för IT -stödet för att det fokuserar på ett viktigt område och löser ett stort vardagsproblem.

– Läkemedelsanvändning hos äldre är ett välkänt problemområde med brister i kontroll och uppföljning, konstaterade Lars Gatenbeck.

Tredje pris gick till Webbtidboken, ett IT -stöd som gör det möjligt för patienter att boka tider direkt i mottagningens egen tidbok. Tjänsten ger även bokningscentraler, sjukvårdsupplysningar och liknande möjlighet att boka tider hos olika mottagningar.

En vårdcentral som lägger ut sina tider externt kan välja om tiderna endast ska vara disponibla för listade patienter eller för alla. Patienten bokar sin tid och får en bekräftelse via e-post eller telefon. Projektägare är Profdoc Link, och på plats i Göteborg för att presentera bidraget var Rana Ersgård, marknadsansvarig på företaget, och Jonas Sjögreen, allmänläkare vid Prima familjeläkarmottagning i Västerås.

Vinnaren fick 30 000 kronor
IT -juryn ansåg att detta är ett IT -stöd som verkligen är i tiden. Man har gjort verklighet av det som så många pratar om, nämligen att låta medborgarna få möjlighet att välja och boka tider på vårdcentralen via internet.

Samtliga finalister belönades med diplom och blommor. Vinnaren fick även motta en utbildningscheck på 30 000 kronor.

Vid finalen korades också årets bästa IT -idé. Priset i form av ett diplom gick till Vårdkanalen syster Gudrun, en kanal för kommunikation mellan patienter och primärvård via tv:n i patientens bostad. Bakom projektet står Landstinget Blekinge, Penbook Sweden och Affärsverken i Karlskrona i samarbete med Dreampark.

IT -juryn ansåg att Vårdkanalen syster Gudrun är en innovativ lösning som ökar tillgängligheten till vården.

I samband med ceremonin delades även ett särskilt hedersomnämnande ut till 90-åriga läkaren Brita Mannerheim från Linköping. Hennes tävlingsbidrag gick inte till final, men juryn ville ändå uppmärksamma hennes oförtröttliga arbete med att förbättra vården för ungdomar med problem.

– Brita Mannerheim utvecklade redan på 1960-talet en egen metodik för att systematisera och koda den terapeutiska anamnesen inom barnpsykiatrin. Data från tusentals journaler finns i elektroniskt format för forskning och utvecklingsarbete, berättade Lars Gatenbeck vid prisceremonin.

Barbro Falk

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev