måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utmärkelser

”Mycket pengar att spara på bättre användning av läkemedel”

Publicerad: 5 maj 2021, 05:24

Robert Ström är vd i Läkemedelsförsäkringen och ordförande i Guldpillerjuryn.

Vi ställde fem frågor till juryns ordförande Robert Ström, vd i Läkemedelsförsäkringen, inför nomineringstarten den 5 maj.


Varför ska man nominera sig till Guldpillret?

– En nominering till Guldpillret är en möjlighet inte bara att få erkännande för en viktig insats utan ännu viktigare, en möjlighet att sprida värdefull kunskap om patientsäkerhet till en större del av Sverige.

Vilken typ av bidrag hoppas du få se i år bland nomineringarna?

– Vi får alltid in många olika typer av intressanta projekt men i år vore det roligt om det kom fler förslag med ursprung i apoteken och i läkemedelsindustrin.

Läs mer: Här är alla tidigare vinnare av Guldpillret

Vad gör dig på gott humör som juryordförande?

– Det är många saker, dels att vi gör en viktig insats när vi premierar och belyser, inte bara vinnaren utan många fina initiativ, dels är det personligen fantastiskt roligt att läsa om och ta del av all kreativitet och att få diskutera de här förslagen med vår kompetenta jury.

Vad skulle vården vinna på bättre läkemedelsanvändning?

– Framför allt mindre patientlidande men i förlängningen också spara oerhört mycket pengar som i stället kan användas till annan vård.

Pandemin har dominerat och överskuggat det mesta som hänt i hälso- och sjukvården under 2020 och även hittills under 2021. Hur har pandemin påverkat läkemedelsfrågorna? 

– Pandemin har påverkat det mesta i samhället och då så klart speciellt vården och därmed också läkemedelsfrågorna. Säkerheten har varit i fokus, inte bara gällande möjliga biverkningar på vacciner, det gäller också att man hittat nya behandlingsmetoder för covid-19-patienter och i samband med det fört diskussioner om ”nytta/risk” balansen vidare.

Maja Florin, projektledare Guldpillret

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev